Хасково

Хасковски депутати се поклониха пред гроба на Кубрат

Депутати в УкрайнаНародните представители от ГЕРБ от Хасковски избирателен район Иван Петров, Фани Христова и Румен Данев участваха в честванията по повод 100 години от откриването на съкровището и гроба на хан Кубрат в Украйна.

Тримата депутати бяха в състава на наша парламентарна делегация, водена от заместник-председателя на Народното събрание Павел Шопов. В мащабните чествания участваха българи от цял свят, сред които и известният ни археолог проф. Николай Овчаров.

Българските гости бяха приети от губернатора на Полтавска област Александър Удовиченко и кмета на Полтава Олександър Момат. Депутатите откриха изложба и присъстваха на литературно четене с участието на български и украински творци.

Депутати в УкрайнаГостите разгледаха и постоянната изложба в училището в село Малая Пересчепина, посветена на българо–украинската дружба. От името на делегацията ни Фани Христова подари на музея книга за славянската писменост.

„Оценяваме поканата не само като знак на внимание към България и българския народ, а и към българската диаспора в Украина. Повече от 200 години там живее най-многобройната исторически оформена българска общност извън пределите на страната, която наброява повече от 204 хиляди души“, коментира Фани Христова.

Според Асоциацията на българите в Украина обаче цифрата на българите и техните потомци, които живеят в бившата съветска република е още по-внушителна – около 500 хиляди. Най-много са бесарабските – около 150 хиляди, има още оформени общности от измайловски, кримски и други българи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button