Хасково

8 796 са онкоболните в Хасковско, започва обучителна програма за правата им

8 796 са онкоболните, които се водят на отчет в Хасковска област, съобщи Минка Арабаджиева, която е председател на Сдружение Българска асоциация за хора с онкологични и други заболявания „Живот“.

От организацията започват инициативата „Правата на хората с онкологични заболявания“, която се изпълнява по европейски проект с продължителност 8 месеца.

Предвидена е обучителна програма с 4 двудневни занимания в Стамболово, Тополовград, Ивайловград и Хасково. Първият ден включва обучение в 3 модула – социална защита и права, здравни права на пациентите и правна защита на онкоболните от дискриминация. Вторият ден е за практически съвети „Моите права на онкоболен“ със срещи с трима експерти.

Планира се информационна кампания, изработване на наръчник за „Правата на хората с онкологични заболявания“, както и провеждане на консултации с юристи за спорове и проблеми, свързани със здравните, социалните и трудовите права, които имат влияние върху качеството на живот на самия онкоболен и на семейството му.

Новозаболелите през 2022 г. в областта са 1 047, а починалите – 465. В страната случаите са 26 235, като за предходната година са били 26 973. Водещ по смъртност при мъжете е ракът на белия дроб, а при жените – ракът на гърдата.

Водещи причини за заболяване от рак са външната среда – например замърсен въздух, начинът на живот, фамилната обремененост.

Минка Арабаджиева акцентира върху важността на профилактичните прегледи, каквито се полагат по Здравната каса два пъти годишно. Тя посъветва хората да не чакат да ги заболи нещо и тогава да търсят лекарска помощ, а да се преглеждат профилактично.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button