Хасково

Хасковски ученици разработиха системи за по-чист въздух и вода

Научният фестивал „Сай Хай 2024“ се проведе в хасковската Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

Ученици от езиковата гимназия и от ПГТАТ „Н. Й. Вапцаров“ представиха своите разработки по местни екологични и социални проблеми. Отборите бяха оценени от публиката и от 5-членно жури, допълват от фондация „Хало“.

Наградата на публиката спечели отбор „Електрик“ от ПГТАТ „Н. Й. Вапцаров“, който работи по темата за тютюнопушенето сред младежите.

ФестивалЗа най-добър отбор „Изгряваща научна звезда“ журито избра отбор „Респект“ от ПГТАТ „Н. Й. Вапцаров“, който работейки по темата за чистотата на въздуха в Хасково, стигна до създаването на прототип на система за производство на зелен водород.

ФестивалДругата награда на журито за отбор „Утвърдена научна звезда“, както и наградата на публиката на ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ отиде при отбор „Води“ от Езиковата гимназия, които представиха подобрен вариант на екологична система за пречистване на питейна вода.

ФестивалУчастниците във фестивала „Сай Хай 2024“ са ученици, работещи по едноименната учебна програма за извънкласни дейности. Децата сами избират темите, които да проучват, а в хода на учебната година получават подкрепа от учители и ментори – млади български учени.

ФестивалПреминавайки през програмата, ученическите отбори правят проучвания, провеждат експерименти, създават прототипи, провеждат кампании в търсене на решение на местни проблеми.

Фестивал

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button