Избори 2024 - Предизборни публикации

Катя Панева: Смисълът са хората, които вярват в мен!

Интервю с Kатя Панева - кандидат за народен представител от „Продължаваме промяната - Демократична България“ в 29 МИР-Хасково

Катя Максимова Панева е родена в Пловдив, където в ПУ „Паисий Хилендарски“, завършва „Стопанско управление“. Магистър по „Европейска икономика и управление на администрацията“. Живее в Димитровград, където над 20 години работи в сферата на фармацията. Семейна, майка на три дъщери. Член е на Националното ръководство на „Демократи за силна България“. Народен представител в 45-то, 46-то и 49-то Народно събрание. Три мандата- от 2011г. до 2021 г., е общински съветник в Димитровград, където е създател на общинския фонд „Ин витро“. Областен управител на Област Хасково в периода януари – август 2022 г.

Госпожо Панева, отново сте кандидат за народен представител на „Демократична България“ в 29 МИР-Хасково, този път с втора позиция в листата при обединението с „Продължаваме промяната“…
– Да! И благодаря за доверието на хората, които с преференциалния си вот на изборите за 49-я парламент пренаредиха листата и ми дадоха възможност да бъда част от него. Могат да ме подкрепят и сега с преференция 102 и номер 14 в бюлетината, за да продължа работата по каузите, които съм заявявала многократно, че считам за важни и отстоявам от 2009г. до момента: подкрепа за уязвимите групи, за младите семейства, за достъпно здравеопазване и в малките населени места, за грижа и профилактика на детското здраве и децата, включително тези с тежки и редки заболявания, за подкрепа на българските производители, за малкия и среден бизнес, за опазване на природата и чист въздух. В никакъв случай не подценявам образованието, културата, духовното развитие и спорта,  Защото спортът е здраве, мотивация, дисциплина, възпитание. А без образование, култура и духовно развитие няма смислено бъдеще.

Катя ПаневаА какво успяхте да свършите, като народен представител в 49-я парламент?
– Няма да изброявам в подробности какво лично аз съм свършила. Знаете, че не обичам да се хваля и самоизтъквам, че съм повече човек на действието, отколкото на кухия ПР, словесни еквилибристики и демонстрации.

Благодаря за възможността да споделя част от по-мащабните промени за добро, които успяхме да постигнем през последните 9 месеца, въпреки огромните усилия да бъдат омаловажавани. Сред основните постижения са частичното приемане на страната в Шенген, изпълнението на всички критерии за Еврозоната, привлечените инвестиции.

В Комисията по здравеопазването работим продуктивно и консенсусите ни показват, че здравеопазването няма цвят. Осигурихме средства за безплатни лекарства и за подобряване на здравеопазването.

Горда съм, че успяхме да осигурим 15 млн. лв. за диагностицирането на заболявания, свързани с детското и репродуктивното здраве. Че децата с диабет тип1 вече разполагат с глюкозен сензор за измерване на кръвната захар. Че над 600 000 българи плащат по-малко за здраве, като се намали доплащането за над 300 лекарства.

През миналата година за първи път от 14 години държавата увеличи финансирането за ин витро процедура. С осигурените средства вече се покрива финансиране до 6000 лв., като увеличението е с 1000 лв. Вече не се налага доплащане за инвитро процедури, тъй като в бюджета за 2024 г. осигурихме допълнителни 4 млн. лв. за тези дейности. С общ ресурс от 24 млн. лв. ще се постигне покриване на значителен дял от реалните разходи на репродуктивните клиники.

Остава обаче, още много работа, защото в малките населени места липсва достъп до квалифицирана медицинска помощ. Затова ще продължавам да работя в тази посока. Както и за откриване на повече безплатни кабинети по асистирана репродукция в общините, където двойките да получават не само медицинска, но и психологическа подкрепа, навременна профилактика и превенция. Да насочваме към тях млади специалисти – гинеколози и ендокринолози. Демографската криза у нас е основна и е преди политическата и икономическата.

За първи път и общините получиха финансиране на справедлив принцип, като за област Хасково бюджетът е 188 млн. лв., които се разпределят според разработените проекти и тяхното качество, а не според партийна принадлежност на кметовете.

ИзбориВ политиката сте от 2009г. до момента и не сте променяли политическия си цвят?
– Да, политически хамелеон не съм била и не съм си сменяла партиите. Неотдавна отбелязвахме 20-годишния юбилей на „Демократи за силна България“ и аз съм част от тази общност от самото й създаване до днес. През тези две десетилетия бяхме изправени пред много предизвикателства и трудности, които обаче, ни направиха по-силни и по-устойчиви, обединени от общата ни вяра за силна България в една по-обединена Европа.

Какви са личните Ви аргументи да се включите и в тази предизборна кампания?
– Политическият ми път дотук винаги е бил свързан с много труд. И като общински съветник, и като областен управител, и като народен представител съм била себе си, работила съм отговорно, ангажирано, всеотдайно. Да, често съм се питала какъв е смисълът в това да виждам по-малко децата и най-близките ми хора, да оставя на втори план работата си. Смисълът са хората, които са повярвали и вярват в мен, които са ми гласували своето доверие и са ми дали своята подкрепа. Хората, които изповядват ценностите на свободата и демокрацията.

Цената на компромиса?
– Да, има един афоризъм, че компромисът е добър чадър, но лош покрив. Затова цената на компромиса е висока и… не бива да ни тече покривът или недай Боже, да се срути. Но нали всички искаме да живеем в нормална, уредена, европейска държава, със сигурност в утрешния ден. И политиците сме длъжни да търсим най-ефективните, а не най-изгодните за партията ни решения. Защото проблемите на хората нямат партиен цвят.

И защо хората от 29 МИР-Хасково да Ви гласуват своето доверие?
– Защото, мисля, съм доказала, че няма да ги подведа. Защото приемам гласуваното ми доверие, като отговорност, която задължава. Доказала съм, че съм отговорна, последователна, диалогична, но и мога да отстоявам каузи, принципи и ценностни позиции. Да, на хората им писна от избори, политически игри и словоблудства, кални компромати… Надявам се, че ще проявят повече разум и мъдрост и на 9 юни ще гласуват, за да изберат представителите на България в Европейския парламент и в следващото Народно събрание. На тези, които ще отбележат преференция 102 и номер 14 в бюлетината- благодаря в аванс за доверието!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Back to top button