Спорт

Божидар Саръбоюков се класира за финала на европейското в Рим

Божидар Саръбоюков се класира за финала на европейското първенство в Рим, Италия.

Състезателят на треньора Димитър Карамфилов и на Хеброс – Харманли преодоля квалификационна норма в скока на дължина от 8,00 м, постигайки 8,04 м във втория си опит и с това намери място сред 12-те, които утре вечер ще спорят за отличията, съобщават от bgathletic.com.

Атлет №1 на България за 2023 г. започна със 7,93 м, а после се приземи на 8,04 м, което му отреди 7-то място в пресявките. На европейската сцена Божидар има два сребърни медала от първенството до 20 г. в Йерусалим 2023 и в двата хоризонтални скока, както и 4-о място от шампионата за мъже в зала в Истанбул 2023.

След класирането си за финала в Рим, Саръбоюков получи поздрави от примата на българската атлетика и председател на БОК Стефка Костадинова, която наблюдава европейското в компанията на президента на БФЛА Иван Колев.

С първи резултат от квалификацията е швейцарският десетобоец Симон Ехамер, който с 8,41 м записа най-добър резултат в света за сезона. Общо 9 състезатели преминаха границата от 8 м, а финалът се затвори на 7,95 м.

Лека атлетика„Доволен съм от състезанието. Сега най-важното беше да премина квалификацията. Надявам се това да е било трудното, да сме го преодолели и утре да е по-лесно. Разбира се, с подиум е по-различно да се скача, но смятам, че всеки, който е подготвен, може да покаже резултати“, коментира лекоатлетът.

„Още преди да дойда, видях кои ще сме в сектора тук, така че очаквах силно състезания. Има много състезатели над 8 м през сезона и се надявам наистина утре да стане добър финал. За медал ще ми е нужно невъзможното. Смятам, че от тези, които преодоляха квалификационната норма, всеки ще има възможност да се бори за медалите“, посочи Божидар.

Той уточни, че има още какво да работи по техниката си. „Имам проблеми с коленете и е трудно да я практикувам на тренировки. Но смятам, че се получава много по-добре от зимата и се надявам да става все по-добре“, заяви талантът.

Запитан какво му е казала Стефка Костадинова след квалификацията, Божидар сподели: „Каза, че явно ни носи късмет с присъствието си на този стадион и ни стиска палци за финалите“.

На финала в тройния скок се класираха Габриела Петрова и Александра Начева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button