Хасково

Хасковски доброволци вече са в готовност да помагат при бедствия

Членовете на Доброволното формирование „Спасителен Клуб за Бъдеще – Хасково“ преминаха обучение от инструктори в пожарната.

Всички доброволци взеха успешно изпитите, придобиха знания и умения за изпълнение на основните дейности по защита на населението при бедствия, аварии, пожари, катастрофи, земетресения, извънредни ситуации и ограничаване на последиците от тях.

„Спасителни клубове за бъдеще“ е още една кауза на Лазар Радков в помощ на обществото, след „Капачки за бъдеще“ и „Клубове за Бъдеще“. Днес той води обучение в Хасково по Първа долекарска помощ „Бъди Готов“.

Доброволци
Лазар Радков

В началото Радков акцентира, че при екстремни ситуации, въпреки адреналина, е много важно да се следва протокол от стъпки за действие.

Доброволците се научиха как да помагат на хора, загубили съзнание, такива със силно кръвотечение или при задавяне. Обучителят посочи, че в някои случаи на пострадалия може да се помогне, а в други не, но важното е да се действа по протокол, за да са спокойни, че е направено всичко каквото е могло да се стори.
Радков подчерта, че първото нещо, което трябва да се направи ако видим човек в безпомощно състояние на улицата например е да се огледаме и да се убедим в нашата безопасност, защото може да има жици, надвиснали предмети или други опасности.

Доброволци„Вярваме, че хората трябва да бъдем подготвени за всякакви по-екстремни ситуации и бедствия. Работим в посока да осигурим такава подготовка. Имаме много добра комуникация с пожарната“, коментира пред Haskovo.info Радков.

„Осигурили сме огнеупорни якета, шлемове, униформи. Сега сме в процес на осигуряване на помпи, тупалки, шлангове, духалки и всякаква необходима техника“, посочи той, като допълни, че се търсят и дарители.

„Ние сме частно формирование и се самофинансираме, така че всяка една подкрепа от бизнеса в Хасково е добре дошла, защото реално то ще помага на хората от града и от областта. Отделно ние като организация вече имаме 10 подобни формирования в 8 града. Ако стане нещо по-сериозно в Хасковска област ще могат да реагират формированията ни от Стара Загора и Пловдив, скоро ще имаме и в Бургас, а ако стане нещо още по-голямо ще дойдат и от София, Варна и Кюстендил“, обясни Лазар Радков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button