Любопитно

Защитиха вековни дървета в Хасковска област

Министерството на околната среда и водите обяви за защитени вековни дървета в Хасковска област.

Най-старо от тях е 450-годишният летен дъб в землището на Тополовград. Той се издига на височина около 22 м. Десният ствол на стъблото има обиколка 2,5 м, а левият 4,5 м. 350-годишен е другият летен дъб край Тополвград с височина около 26 м.

Вековно дърво от вида цер на приблизителна възраст 330 години с височина около 18 м и обиколка на стъблото 4,40 м расте в поземлен имот в ивайловградското село Попско.

Четири дървета край свиленградското село Сива река също придобиват статут на защитени. На приблизителна възраст 300 години е дърво от вида цер. Неговата височина е около 20 м, а обиколката на стъблото – 3,75 м. Друго дърво от същия вида живее вече 340 години с височина около 22 м и обиколка на стъблото 4,20 м.

Вековно дърво от вида благун е достигнало височина около 23 м и обиколка на стъблото 3,40 м. Неговата приблизителна възраст се изчислява на 200 години. 160-годишен е другият благун, висок около 17 м и обиколка на стъблото 2,80 м.

Забранява се изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблото и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата, се казва в издадената заповед на министерството. Нарушителите носят административно-наказателна отговорност съобразно действащото законодателство на България.

Обектите ще бъдат вписани в регистрите съгласно Закона за биологичното разнообразие. РИОСВ – Хасково трябва да осигури обозначаването на вековните дървета.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button