Любопитно

Новият брой на „Каунь“ обещава „сол и чернилка“

Каун 2012Точно „по панаиря“ идната седмица на хасковските вестникарски сергии ще се появи една наистина дефицитна стока – новоизлезлият, пръв и единствен за годината брой на хумористичния вестник „Каунь“

Отговорни за богатата „реколта“ това лято отново са баш бостанджиите Янко Митев, Христо Лалев и Борислав Данев, които с помощта на куп знайни и незнайни труженици на литературната нива разсмиват до сълзи жителите и гостите на града с подбрани стихчета, епиграми, разкази и карикатури. Новият „Каунь“ е благословен лично от нашумелия писател Калин Терзийски, който със задоволството на читател и критик открива във вкуса му „повече сол и чернилка“, отколкото „розово и сладко“. И как иначе щом „бостанджиите“ до един черпят вдъхновение от родната действителност, а някои и от неизтребимия хасковски диалект. Най-малкият труженик в тазгодишното издание на вестника е 12-годишната Михаела Нанева, която показва отлични заложби в стихотворението „Мечешка покана“.

Бившият директор на отдавна несъществуващия Литературен музей Йордан Нанчев припомня, че „Каунь“ е достоен продължител на делото на двата хумористични вестника „Вампир“ и „Хасковски вампир“, които са излизали под Ямача в далечната 1934 година, макар и за кратко.

Братско рамо на местните „кауни“ е ударил сръбският карикатурист Горан Челик, който придава международно измерение на станалото тук нарицателно понятие. За да видите и прочетете каква са я сътворили „бостанджиите“ тази година, ще трябва да се простите с 50 стотинки или със скромна почерпка на някой от авторите.

Вижте целия вестник

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
30.08.2012 20:34 20:34

САГУДЬНА ЗЪ ПУСНИМ И ВЕСНИК -ЛЯЛЬКА.ФЪФ ВЕСНИК ЛЯЬКА ЗЪ УПИШИМ СИЧКИ КУИТ ИМЪТ ФМЯСТУ ГЛЪВИ-КРЪТУНИ.ВЪ НАПРАУ ЛЯЛЬКИ.

нико
нико
24.01.2013 22:34 22:34

вьх хора вие сте напрау убай ва вашиат весник ма сскьнва ут смях ва ей дайте малко тижи на нас ва я сам от ивайловград и умирам за асковски хумор е знам няколко от када сусам давали а от када банте шавали и така на татак ама искам още пусните нещо по перваза а ша чакам от мойта леелка и тя е голяма

Back to top button