Регион

Природозащитен лагер събра млади хора в Сакар

Малко повече от 30 младежи с интерес към природата взеха участие в традиционния вече природозащитен лагер, който Българска фондация „Биоразнообразие“ организира в Сакар.

Под ръководството на експерти те изследваха гори и поляни край Устремския манастир “Св. Троица” за интересни представители на родната флора и фауна.

Около 30 различни вида птици записаха в дневниците си младите изследователи: авлига, голямо и малко черногушо коприварче, лястовици, няколко вида овесарки, черен щъркел, белочела сврачка, както и впечатляваща двойка царски орли.

ЕкологияСакар е изключително интересен район, който попада по-скоро в зоната на средиземноморския климат и по тази причина тук се наблюдават по-южни видове, които рядко можем да видим, казва Александър Маринов, водач на любителите орнитолози.

По отношение на растенията, късметът на участниците беше още по-голям. Те наблюдаваха богато многообразие от цъфтящи видове, типични за региона, а най-впечатляващи бяха десетките диви орхидеи от различни видове .

Групата посети и най-новата защитена територия – природната забележителност Черните скали в землището на село Орешник.

Сакар все още е една от най-неизследваните планини у нас, сподели Камен Бакърджиев – местният водач на групата. Затова и няма твърде много данни за биоразнообразието на Сакар, няма и много изградени и утвърдени туристически маршрути. Но това не значи, че планината няма какво да предложи както на любителите на екотуризма, така и на запалените природолюбители, търсещи непокътнати места за наблюдение на дива природа, смята той.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button