Хасково

7 нови случая на туберкулоза в Хасково, предстоят безплатни изследвания

7 нови случая на туберкулоза са регистрирани през първите 5 месеца на годината в хасковската Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания, съобщи на пресконференция в РЗИ д-р Пламен Шумаков.

За сравнение през цялата минала година новорегистрираните болни са 25, колкото са били и през 2022 г.

В Хасково предстои Седмица на отворените врати и безплатни изследвания за туберкулоза, съобщи директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ д-р Снежана Иванова. В периода 17 – 21 юни от 07:30 до 12:30 в СБАЛПФЗ в хасковския квартал „Болярово“ ще се провежда безплатен скрининг за риска от туберкулоза, прегледи и изследвания.

Тя предупреди, че туберкулозният бактерий е един от най-издръжливите – до 3 г. в тъмни и влажни помещения и до 10 месеца в нормални стаи.

Д-р Шумаков предупреди, че има латентна туберкулозна инфекция, при която в човека има от бактерията, но той не е болен. Ако някога настъпи срив на имунитета, може да се развие заболяването, но може и никога да не се стигне до там. Според специалистите 30% от населението в света е с латентна туберкулоза.

„Туберкулозата протича бавно, подмолно и може да имитира други заболявания. Близо половината от болните злоупотребяват с алкохол, страдат от недохранване и не обръщат внимание на здравето си, като боледуват повече мъжете“, предупреди д-р Пламен Шумаков, който препоръча на хората да се изследват, особено на тези, които са били контактни с туберкулозно болни.

По данни на СЗО през 2022 г. приблизително общо 10.6 милиона души в световен мащаб са се разболели от туберкулоза, което се равнява на 133 случая на 100 000 души от населението. 1.3 милиона са смъртните случай и този брой е почти до нивото от 2019 г.

Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи. Но туберкулозата е лечима и предотвратима. Лечението й е безплатно. Ако не се лекува обаче смъртността е 50%, а ако пациентът е с ХИВ – 100%.

Заболеваемостта от туберкулоза в страната за 2023 г. представлява 13.5 на 100 000 население, като регистрираните хора с туберкулоза са 881. За сравнение през 2022 г. техният брой е 792, като се запазва тенденцията броят на мъжете да е по-голям от този на жените.

Прекратяването на епидемията от туберкулоза до 2030 г. е сред здравните цели на ООН.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button