Регион

„Кулинарното наследство на Тракия“ предизвика фурор в Ивайловград

ФестивалътФестивалът на традиционните храни, поминък и занаяти, „Кулинарното наследство на Тракия“ предизвика сетивата на жителите и гостите на Ивайловград.

Проявата, която се проведе през уикенда, събра на едно място фолклорните състави от селата Славеево, Свирачи, Плевун, Покрован и този от ивайловградския квартал Лъджа. 

Всички имаха възможност да се включат в различни работилници и да получат удостоверение „Майстор за един ден“.

Гостите можеха да видят в реално време как се прави бърканица, трахана, как се точи баница и зелник и как се пече под връшник. Освен участници от България свои щандове подредиха и представители от Турция и Гърция.
Комисия присъди отличието „Най-дейно участие“ на групата от село Славеево. Плакетът за „Най-атрактивен щанд“ грабнаха село Свирачи. Награда за „Най-добра етно визия“ получи щандът на квартал „Лъджа“. Награда за хляба си от лимец отнесоха „Новото тракийско злато“. Кулинарните магьосници от село Свирачи удостоени с още една награда „Най-добро тестено изделие“ за разточената и изпечена пред очите на гостите баница с булгур и извара.

Майсторство в карвинга демонстрира Николай Радулов. След като комисията оцени кулинарните творения всеки посетител можеше да опита от невероятните гозби срещу символична сума. Цените на ефектните сувенири от щандовете също бяха минимални. Събраните средства ще бъдат използвани за благотворителни цели.

 

Фестивалът Фестивалът
Фестивалът Фестивалът

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button