Любопитно

Откриват изложба за 70-годишнината на Петър Панчев

Изложба скулптура, посветена на 70-годишнината на Петър Панчев ще бъде открита на 20 юни в 18 часа в художествена галерия „Петко Чурчулиев“ в Димитровград.

Петър Панчев е от поколението художници, смело навлезли в художествения живот на страната в началото на 80-те години, открояващи се с нови за времето си сюжети, опита за разкрепостяване и ново виждане за форма и съдържание.

В настоящата експозиция се представят творби от фонда на Софийска градска художествена галерия, ГХГ Пловдив и ХГ „Петко Чурчулиев“ – Димитровград, както и произведения, притежавани от негови колеги, приятели и частни колекционери.

Въпреки неголемия брой произведения, изложбата дава ясна представа за цялостното творчество на Петър Панчев, за неговия талант, направил го известен веднага след завършването на академията, не само на национално ниво, но и извън страната, където е реализирал множество изложби.

Роден е на 17 юни 1954 г. в Първомай. Завършил скулптура в Художествената академия – София през 1982 г. при проф. Илия Илиев. От 1984 г. участва активно в художествения живот в Димитровград и в страната. Член на СБХ. Работи с камък, бронз и дърво. Има много участия в национални изложби на СБХ, в колективни изложби и симпозиуми в страната и в чужбина – Португалия, Чехословакия, Швейцария, Германия, Франция. Реализирал 15 самостоятелни изложби в Димитровград, София, Стара Загора, Айзенхютенщат и Фирнхайм, Германия, Тур ла Вил, Франция и др.

Творчеството му се включва в най-активната вълна на търсения в българската скулптура и в общия й път към мисловно обновление. Негови работи притежават: СГХГ – София, галериите в Димитровград, Пловдив, Варна, кметствата в Добрич, Бургас, Банкя, Сандански, както и частни лица в България, Холандия, Германия, Швейцария и Франция.

Той е удостоен два пъти с почетното звание деец на културата на община Димитровград – през 2005 и 2009 г.

Изложбата ще продължи до 20 август.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button