Регион

Проверки през лятната ваканция за деца без придружители след 22 часа

Проверките на обществени места, питейни и нощни заведения за деца без придружители след 22 часа ще продължат през лятната ваканция в Свиленград, съобщават от общината.

Акцията е съвместно с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Районно управление – Свиленград.

Ако бъдат установени деца без придружители на обществени места след 22 часа ще се съставят актове на родители съгласно Наредба №1 за обществения ред на община Свиленград и по Закона за закрила на детето. Глобите според ЗЗД започват от 300 лв. за първоначални нарушения, а при повторни – се увеличават двойно.

Ново изискване относно придружителите се въведе с Постановление №46 на Министерски съвет за изменение на Наредбата за специализирана закрила на деца на обществени места, обнародвано на 15 март 2024 г. Вече е необходимо придружителите на малолетни и непълнолетни лица да имат подписан упълномощаващ документ – декларация от родител.

Ще се санкционира и продажбата на цигари и алкохол на малолетни и непълнолетни, както и употребата или разпространението на различни видове наркотични и упойващи вещества.

Призовават се родителите и децата да бъдат отговорни и да спазват общоприетите норми и правила за присъствие и поведение на обществени места.

Съгласно Наредба №1 за обществения ред на община Свиленград, чл.10 гласи:

ал.1: Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20:00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст, съответно след 22:00 ч., ако детето е навършило 14, но не е навършило 18-годишна възраст.

ал.2: Ако родителите, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, не могат да го придружат, те са длъжни да осигурят пълнолетно дееспособно лице за негов придружител на обществени места след 22:00 ч., ако детето е навършило 14, но не е навършило 18-годишна възраст.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button