Регион

Термокамери и сензори вардят границата с Турция

Цветан ЦветановИнтегрираната система за наблюдение на българо-турската граница откри в Свиленград днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Системата е изградена по договор, сключен в рамките на Инструмента Шенген

Тя е с дължина 58 километра и струва 24 милиона лева. Голяма част от трасето е покрито със система от инфрачервени сензори и видеокамери.

Цветан ЦветановСензорите излъчват инфрачервени лъчи и при преминаването между тях се задействат малки камери. Те от своя страна дават възможността в реално време да се види какво се движи в района. По продължение на границата има разположени и сеизмични датчици. Те са над 10 и отчитат силата при преминаване на превозно средство или човек.

Предстои изграждането на още 100-километрово трасе за наблюдение, които ще струват 38 милиона лева.

Според министър Цветанов България е изпълнила всички изисквания за присъединяване към Шенген и страната ще бъде приета заедно с Румъния. Окончателното решение за това обаче ще бъде взето на 20 септември, когато е среща на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС.

Цветан ЦветановМинистър Цветанов коментира и кокаиновата афера от вчера, в която са замесени българи. 

о думите му нашите и испанските власти са следили трафика на кокаин, който беше пресечен вчера близо месец и половина. Двете яхти, плаващи под британски флаг, са били собственост на двама българи, които не можели да си позволят да ги притежават. Цветанов бе категоричен, че разследването ще стигне до най-високите нива на организацията и ще бъдат заловени хората, които на практика стоят зад трафика на кокаин.

Видео Какво каза Цветан Цветанов за Евелин Банев – Брендо и Тинко Гарев, вижте във видеото

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Георги Христов
Георги Христов
04.09.2012 19:08 19:08

Това е втората глупава и просташка новина – връх на разхищение и разпиляване на средства на вятъра в бедна България.Знаете какви бяха последствията за митница Свиленград. Сега ще наблюдаваме ДИВИТЕ прасета -/носещи шап/как минавали границата- а мафиозите и контрабандистите напълно безпрепятствено и официално ще преминават през бариерата…..

Back to top button