Избори 2024 - Предизборни публикации

От „Глас народен“ представиха амбициозна програма за работата в новия общински съвет

Амбициозна програма за работата си в бъдещия общински съвет в Хасково представиха на пресконференция кандидатите за общински съветници от листата на „Глас народен“ с №41 в бюлетината. Това е една от малкото формации с кандидати за общински съветници за новите избори на 23 юни, която е планирала конкрeтна работа в бъдещия местен парламент.

Водачът Деян Янев заяви, че в листата за изборите на 23 юни са се включили само личности, които не робуват на партийни предписания, на тясно партийни и частни интереси, а със свои идеи и предложения са за създаването на политика за развитието на община Хасково. Янев има зад гърба си два мандата като общински съветник и участие в кратковременния и прекратен наскоро местен парламент.

Програма си от „Глас народен“ определят като ясна и постижима. „Имаме самочувствието, че притежаваме и капацитета да превърнем всяка една добра идея в реална политика“, посочи Янев, а като първа цел определи повишаването на капацитета на общинския съвет в издаването на качествени нормативни актове, защото много често досега те биват връщани или отменяни заради дефекти.

„Ще изричаме високо на глас истинската същност на всички предлагани решения в общинския съвет, за да се знае кой за какво работи. Хората трябва да могат да разграничат онези, които работят в частни и партийни интереси от онези, които наистина защитават техните интереси“, уточни Янев.

Кандидатите за общински съветници са изготвили програма за развитието на селата, за ефективно управление на общинския поземлен фонд, за градската периферия, пътищата, сметоизвозването и канализацията, иницииране на фермерски пазари в селата с интензивен трафик,

Основна част от програмата на кандидатите на „Глас народен“ е достъпната градска и училищна среда за ученици с увреждания, безплатни карти за пътуващите ученици от селата и промяна на общинската транспортна схема, за да се улесни пътуването на учениците, наредбата за детските градини и системата за прием в първи клас. Ще се работи и за нови наредби за управление и стопанисване на общинските гробищни паркове, за финансово подпомагане на детско-юношеският спорт, за подземната и надземна инфраструктура, за организацията на движението по общинските пътища. Предвижда се и изменение на правилника за почетните отличия, така че гласуването да е явно, наредбата за ползване на спортните обекти.

Глас народен
Георги Пеев и Деян Янев

Георги Пеев, който е трети в листата и е бил 8 г. общински съветник досега, акцентира върху това, че местната власт е онази, която решава конкретните ежедневни проблеми на хората. „Когато избират представители в местната власт, хората трябва да мислят повече. Ако не го сторят, ще имат общински съвет като този, който продължи 5 месеца, от чийто състав аз като гражданин се срамувам, защото е недопустимо например в дневния ред да има точки, в които е поставен краен срок 31 февруари. Това означава, че е писано без да е мислено“, категоричен е Пеев.

„Хубаво е да си дадем сметка, че негласуването е съучастие в разсипията на града и селата. Ниската активност води до огромни изкривявания в общинския съвет, което не е в полза на никого. „Аз няма да им гласувам на тия“, означава „На мен не ми пука как ще живея аз“, заключи кандидатът за общински съветник.

Деян Янев допълни, че е много важно гласуването за личности, защото когато става дума за общински избори преференциите оказват много по-голямо влияние.

Четвъртата в листата Лидия Педалова, която е преподавател в ПГЛП „Райна Княгиня“ и досега не е участвала с избори, е поканена в листата заради своята кауза за развитие на професионалното образование в общината.

„Моята цел е да изготвим една цялостна програма за качествено професионално образование с мерки за подпомагане на дуалното обучение в града. Сега такова има само в една паралелка в една от хасковските гимназии. Трябва да има по-тесни връзки между частния бизнес и професионалните гимназии“, обясни тя.

Педалова предлага още да залегнат и мерки за кариерно ориентиране, които да са по-рано – още след 5 клас. Мерки срещу десегрегацията, подпомагане на училищната инфраструктура за ученици с увреждания, безплатни карти за пътуващите ученици.

Според Пеев в общинския бюджет може да се заложи директно плащане към превозваческите фирми, за да се подпомогнат семействата на децата.

Глас народен
Георги Ривов и Лидия Педалова

Инж. Георги Ривов е шести в листата. Той е доктор по Национална сигурност и специализира в защита на националните ценности и интереси. За него мисията на всеки един общински съветник е защита на интересите на хасковлии.

Той развива дейност и в информационните и комуникационни технологии, като си е поставил задача за наредба за подземната и надземна инфраструктура, за да няма повече висящи кабели в града, които е трябвало да бъдат премахнати още до 2004 г.

Ривов е и сенсей по карате и настоява за нова наредба за финансиране на детско-юношеският спорт, защото сегашната имала грешка във философията – подпомагали се високи постижения, вместо да се подпомага масовият спорт. Настоява и за по-лесен достъп на децата до спортните бази и кадрите в клубовете, както и за нова съвременна мултифункционална спортна база.

За петия в листата Тодор Тодоров, който е дългогодишен ръководител на земеделски служби, общината е длъжник на хасковските села. „Общинското предприятие „Екопрогрес“ е длъжно да се грижи за цялата община, защото сега селата до голяма степен са забравени по три показателя – път, осветление и чистота. Ние ще предложим да има специализирано звено и разработена ясна програма за извършването на регулярни ремонти“, каза кандидатът за местния парламент.

Глас народен
Тодор Тодоров

Тодоров обясни, че са нужни и фермерски пазари по селата и даде пример с натовареното движение по пътя за Маказа и сергиите в отсечката преди село Конуш. Там бяха поставени мантинели, за да се обезопаси участъка. От „Глас народен“ предлагат в селото да се обособи място за фермерски пазар с места за паркиране.

Деян Янев допълни, че програмата е амбициозна, но всички в листата на „Глас народен“ са трудолюбиви, доказани професионалисти и имат амбиция да постигнат всяка цел.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button