Хасково

Най-рано догодина газът влиза в домовете на хасковлии

Газифициране на Хасково

инж. Васил Василев

Най-рано догодина реално може да започне масовото включване на битови абонати към изграждащата се газопреносна мрежа в Хасково. Новината съобщи за Haskovo.info директорът на „Ситигаз“ за подрегиона инж. Васил Василев дни преди празника на града – 8 септември.

Съобразяваме изграждането на мрежата с посочените от  местната администрация общински обекти, които трябва да се газифицират, уточни той. Така от миналата година на газ се отопляват ПМГ – Хасково, Обединени ученически общежития, ОУ „Христо Смирненски“, Спортно училище „Стефан Караджа“, общинския разсадник, къпалнята в кв. Република и две частни предприятия, припомни Василев.

Вече е готова схемата за втория етап на газификация на Хасково. Предстои окончателното й съгласуване с общината и институциите. Ако тя бъде одобрена изграждането на новите трасета може да започне още през зимата ако времето позволи, уточни Василев.

Газифициране на Хасково

Газифицирането на Хасково започна през юни миналата година

Полагането на тръбите ще стартира от ул. „Пролетарска“, ще премине през ул. „Филип Тотю“, ул. „Булаир“, ул. „Цар Иван Асен ІІ“ и ще стигне до ОДЗ №20, ОУ „Св. Иван Рилски“ и съседната на школото сграда на ПГЛП „Райна Княгиня“. От там работите по полагането на тръбите ще продължат през бул. „Г.С. Раковски“ с хоризонтален сондаж. Следват улиците „Рила“ и „Средна гора“, което ще позволи газифицирането на комплекс „Спартак“. Ще направим и специално отклонение за Младежки център, допълни шефът на „Ситигаз“ за Хасково.

Газопреносната мрежа ще мине през ул. „Кюстенджа“ и по ул. „Дунав“ тръбите ще достигнат ул. „Стара планина“ и кв. „Ручока“. Там газифицирани ще бъдат военното поделение, детска градина „8 март“ и ОУ „Любен Каравелов“. В подготвената за окончателно одобрение схема фигурира и вилна зона „Кенана“, но там „Ситигаз“ ще започнат работа едновременно със старта на големия инфраструктурен проект, за който община Хасково чака финансиране.

Следващата година е предвидено още да бъдат газифицирани общинските обекти в централна градска част, пожарната и част от кв. „Овчарски“, допълни инж. Васил Василев.

По думите му битовите абонати, които сега се отопляват на ток и преминат на газ ще усетят чувствителна разлика в сметките си, тъй като 1 киловатчас енергия на този етап струва около 11 стотинки.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
05.09.2012 15:31 15:31

ТОВА НЕ Е НИКАКЪВ ИКОНОМИЧЕСКИ ЕФЕКТ.ОТ ГАЗОВИ ОТОПЛИТЕЛИ НЯМА ПОЛЗА,А САМО СИЛЕН ГЛАВОБОЛ,ЗАЩОТО СВЪРШВА КИСЛОРОДА…

Анонимен
Анонимен
06.09.2012 0:11 0:11

Боже, колко си далеч от истината.
Газовите печки нямат нищо общо с газификацията.

читателка
читателка
06.09.2012 18:04 18:04

Аз не искам газ в дома си!

Back to top button