Хасково

Европейски художници със селска душа подредиха картини във „Форум“

ИзложбатаИзложба – живопис на Юри Буков и Христо Христов – Йошката бе открита тази вечер в галерия „Форум“. Експозицията е на Съюз на колекционерите в България, галерия „Ромфея“ – Пловдив.

„Това е една българска изложба, с български цветове, много ярки и много живи на двама големи художници със звънлив и искрен език“, разказа пред Haskovo.info директорът на пловдивската галерия Бойко Ватев.

Юри Буков и Христо Христов – Йошката са хора, които са европейци като художници, но селяни по душа. Те виждат бита, виждат баирите, обикновените градски улици като част от нещо велико, допълни Ватев.

15 от техните картини могат да бъдат видени в галерия „Форум“ до края на месеца. Платната са избрани специално. Техният дух и свежест са същите, които носят и хасковлии, допълни Бойко Ватев.

Картините представят реални красиви места от българската провинция. Характерно за Христо Христов – Йошката е, че той рисува сякаш е птица, представя нещата сякаш ги вижда от високо. Интересното при него е, че има той морален критерий в рисуването – добрия го рисува по-голям, а лошия – по-малък, каза още директорът на галерия „Ромфея“.

 Изложбата  Изложбата

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button