Регион

Продължават вторичните трусове след земетресението в Пловдивско – ВИДЕО

Продължават вторичните трусове след вчерашното земетресение с магнитуд 4.3 по Рихтер в района на Пловдив, което беше усетено и в Хасковска област.

Днес в 11:29 часа например е регистриран трус от 2.8 по Рихтер с епицентър на 4.5 км от Асеновград.

Засега са засечени 17 вторични труса, като се очаква афтършоковата серия да продължи и през следващите дни. Голяма част от тях не са усетени от хората, защото са били със сила около 2 по Рихтер, коментира по Нова сеизмологът от БАН доц. Пламена Райкова.

Според нея случилото се не е необичайно за Пловдивско, защото районът е сеизмичен. През 1928 г. там е имало трус с магнитуд 7,1 по Рихтер. В последните години пък са регистрирани няколко земетресения с магнитуд между 4 и 5 по Рихтер.

Сеизмологът призова хората да изчакат да мине основното земетресение, а след това да напуснат сградата, в която се намират. „Не бива да използват асансьора. Ако са много нависоко, да се подпрат на стабилна стена, за да не бъдат затиснати от тежки предмети. Най-вече трябва да запазят спокойствие“, каза още доц. Райкова.

Земетресение от 4,3 край Асеновград разлюля и Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button