Хасково

Веселин Златинов: Не съжалявам, че се върнах и работих за Хасково

Веселин ЗлатановСъздателят на зелените площи на парковете „Кенана“ и „Ямача“ инж. Веселин Златинов получи днес официално званието „почетен гражданин“ на Хасково. То му бе връчено на тържествена церемония в ДКТ „Иван Димов“ на Деня на града – 8 септември.

„За мен е чест номинацията. Не съжалявам, даже съм горд, че в далечната 1958-ма година се върнах и работих почти 50 години за моя роден град„, написа в книгата инж.  Златинов.

Той е роден на 1 март 1935 година в Хасково. Завършва средно образование в ровния си град, след което учи във Висшия лесотехническия университет – София. През 1958 година започва работа в общинско предприятие „Градини и пракове“  – Хасково. Местната власт му възлага осъществяването на един от най-важните проекти в зеленото строителство в града – парк „Ямача“ и лесопарк „Кенана“.

Веселин ЗлатановПрез 60-те години по идея на инж. Златинов се изготвя технически проект за залесителен пояс около града. Озеленяват се около 800 дка пустеещи площи. Разширява се Кенана, предприемат се допълнителни залесявания. По технологични планове, изготвени от него, в периода 1964 – 1971 година на тези терени успешно е изъвършено залесяване с различни видове дървета. Така зелената зона около града нараства с още около 2000 хка.

За професионализма  и постигнатите резултати инж. Златинов е награден през 1970 година със златна значка и медал за заслуги. През 1971 година Веселин Златинов е изпратен от Министерството на горите на работа в Северна Африка, където картографира горския фонд на алжирските гори и осъществява първите залесителни работи за спиране движението на Сахара на север.

През 1985 година започва работа в „Благоустройствени строежи“ – Хасково. Ръководи реконструкцията на бул. „Г.С. Раковски“ и прилежащите към него междублокови пространства, както и обновяването на централната градска част. По-късно става директор на създаденото по негова идея общинско предприятие „Екопрогрес“ ЕООД, което функционира до днес. Инж. Златинов участва в устройването на общински декоративен разсадник срещу бившия Икономически техникум. След пенсионинрането си работи като преподавател в ПГДС „Цар Иван Асен ІІ“ в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button