Хасково

Откриха барелеф на командира на 10 Родопски полк, подариха сабята му на града

БарелефътБарелеф на полковник Веселин Вълков бе открит днес в Хасково с военни почести. Той се намира в градинката до ОУ „Любен Каравелов“. С решение на общински съвет улицата на север от школото до чешмичката в района на „Китна Тракия“ вече носи името на командира на 10-ти Родопски пехотен полк по време на заключитения етап на Втората световна война. 

Барелефът бе осветен от отец Петър от църквата „Св. Димитър“ в Хасково. На церемонията присъстваха двете дъщери на полк. Вълков Мария и Златка Вълкови.

БарелефътМинути по-рано на церемония в театъра те благодариха за оказаната чест и предадоха на кмета на общината като представител на местната власт семейни реликви, които са пазени в продължение на 70 години. Те връчиха парадната офицерска шпага на полк. Веселин Вълков, която го е съпътствала по бойните полета по време на Втората световна война и сбирка с ордени и медали, които техният баща е получил в знак на неговата воинска чест, гордост и смелост. 

Георги Иванов благодари от името на хасковската общественост на роднините на полковника и обеща реликвите да бъдат предадени на Регионалния исторически музей, където ще бъде отделена специална витрина на полк. Веселин Вълков.

БарелефътПолковник Веселин Вълков е роден в Хасково през 1908 година. През 1932 завършва с отличен успех 51-ви випуск на Военното училище на Негово Величество цар Борис ІІІ. През 1935 година е произведен в звание поручик, а в началото на войната е назначен за командир на 10-та погранична рота. През 1941 година е произведен в чин капитан и заедно с 1-ви пехотен Родопски полк и семейството си заминава за гръцкия град Драма. През август 1944 година събитията го заварват като полковник и командир на 68-ми пехотен полк. Същата година му е поверено и командването на 10-ти Родопски пехотен полк.  

Полк. Веселин Вълков е и автор на мемориална книга „Родопци в настъпление“, която е описан героизма на родопци през Отечествената война. Полк. Вълков умира при трагични обстоятелства през декември 1972 година.

Барелефът Барелефът

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
08.09.2012 16:21 16:21

ПЪРВИЯ ГЕНЕРАЛИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ МИХАИЛ САВОВ ОТ ХАСКОВО ПОБЕДИТЕЛ И УЧАСТНИК В ЧЕТИРИ ВОЙНИ-СРЪБСКО-БЪЛГАРСКАТА,БАЛКАНСКАТА,МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА И ПЪРВАТА СВЕТОВНА.ДВА ПЪТИ Е МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА,УЧАСТНИК В ПАРАДА НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ С ГЕНЕРАЛ ВАЗОВ В АНГЛИЯ,КЪДЕТО АНГЛИЧАНИТЕ СВАЛЯТ ЗНАМЕНАТА СИ В ЧЕСТ НА НАШИТЕ ГЕНЕРАЛИ,КОИТО С ДВЕ ДИВИЗИИ КРАЙ ДОЙРАН УНИЩОЖАВАТ СЕДЕМ ВРАЖЕСКИ.
НИМА ТОЗИ ВЕЛИК НАШ СЪГРАЖДАНИН,НЕ Е ЗАСЛУЖИЛ С НИЩО И ИМЕТО МУ НИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА??!!!!
СРАМОТА Е ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ.ПО ВСИЧКО СИ ЛИЧИ,ЧЕ И ЗА ГЕРОИ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИТЕ НАРЕЖДАНЕ ОТ СИНЕДРИОНА-ВАШИНГТОН.

Анонимен
Анонимен
08.09.2012 16:22 16:22

21816-111

ПЪРВА УДАРНА ГРЕНАДИРСКА-ХАСКОВО

Гост Написано на 08-09-2012 в 16:21 часа
0 0
ПЪРВИЯ ГЕНЕРАЛИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ МИХАИЛСАВОВ ОТ ХАСКОВО ПОБЕДИТЕЛ И УЧАСТНИК ВЧЕТИРИ ВОЙНИ-СРЪБСКО-БЪЛГАРСКАТА,БАЛКА��СКАТА,МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА И ПЪРВАТАСВЕТОВНА.ДВА ПЪТИ Е МИНИСТЪР НАОТБРАНАТА,УЧАСТНИК В ПАРАДА НАПОБЕДИТЕЛИТЕ С ГЕНЕРАЛ ВАЗОВ ВАНГЛИЯ,КЪДЕТО АНГЛИЧАНИТЕ СВАЛЯТ ЗНАМЕНАТАСИ В ЧЕСТ НА НАШИТЕ ГЕНЕРАЛИ,КОИТО С ДВЕДИВИЗИИ КРАЙ ДОЙРАН УНИЩОЖАВАТ СЕДЕМВРАЖЕСКИ.
НИМА ТОЗИ ВЕЛИК НАШСЪГРАЖДАНИН,НЕ Е ЗАСЛУЖИЛ С НИЩО И ИМЕТО МУНИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА??!!!!
СРАМОТА ЕГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ.ПО ВСИЧКО СИ ЛИЧИ,ЧЕ ИЗА ГЕРОИ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИТЕ НАРЕЖДАНЕ ОТСИНЕДРИОНА-ВАШИНГТОН.

 

]]>

niv
niv
08.09.2012 20:11 20:11

Историята на полковник Вълков е предоставена не от Вашингтон, а от дъщерите му, живеещи в София и дарили сабята и ордените на хасковския исторически музей. Не бъдете язвителни с приказки, а направете нещо с дела.

Анонимен
Анонимен
10.09.2012 11:36 11:36

БКП…

Back to top button