Хасково

Стартира нова процедура за саниране на жилищни сгради

Нова процедура за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради стартира в регионите на Хасково, Стара Загора, Перник и Кюстендил.

По нея могат да се финансират проекти и в общините Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Елхово, Сливен и Тунджа.

Крайният срок за подаване на заявления от страна на сдруженията на собствениците пред Община Хасково е 19 август 2024 г.

Може да се кандидатства за многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на ЗУЕС и са проектирани преди 26 април 1999 г., в които самостоятелните обекти са най-малко четири и принадлежат на повече от един собственик. Сградата следва да е жилищна, да е предназначена за постоянно обитаване и най-малко 60% от разгъната застроена площ се заема от жилища.

Допустими са и сгради, за които е установено, че отговарят на съществените изисквания към строежите съгласно чл. 169, ал. 1, т. 1 от ЗУТ и са получили положителна оценка за сеизмична осигуреност.

Общият размер на средствата по тази процедура е 129 186 003 лева за Област Стара Загора и 10-те общини, свързани с Маришкия басейн – общините Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа.

Минималният размер на заявените безвъзмездни средства за проектно предложение, включващо една сграда или блок-секция е 50 000 лева, а максималният размер е 9 500 000 лева.

Одобрените сгради ще получат до 100% безвъзмездната финансова помощ.

Сдружения на собственици, които имат подадени заявления за финансова помощ в Община Хасково по други програми и процедури, е необходимо да подадат ново Заявление за участие, с което да бъде удостоверено, че от страна на собствениците има желание и готовност за включване в проектно предложение по настоящата процедура.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button