Избори 2024 - Предизборни публикации

Мария Христова, „Спаси Хасково“: Бъдещият общински съвет приоритетно да се заеме с решаването на проблема с Параграф 4

Мария Христова е юрист по образование. Завършила е Варненски свободен университет. С над 10-годишен трудов стаж в държавната администрация. Понастоящем е адвокат в едно от най-големите адвокатски дружества в Хасково. Основно се занимава със застрахователно право и пострадали от катастрофи и инциденти. Тя е в листата на „Спаси Хасково“, която е с мандата на партия „Ние Идваме“ с номер 60 в бюлетината и преференция 107.
  • Научи ли се българинът да си търси правата?

В известен смисъл да. Все повече хора искат да се информират за правата си. Преди гражданите като че ли бяха по-смирени. Сега не е така. По-уверени са в търсенето на справедливостта. Ежедневно при нас идват хора, които са пострадали по един или друг начин, за да потърсят обезпечение за нанесените им най-вече здравословни щети.

  • За първи път се кандидатирате за общински съветник, каква е причината за това решение?

Винаги съм имала гражданска позиция, но докато бях в държавния сектор не можех да бъда публично активна. Сега, когато съм на свободна практика, нямам такива ограничения. В нашата община инфраструктурата е в изключително лошо състояние. Толкова лошо, че застрашава здравето и сигурността на гражданите. Общината вместо да инвестира в подобряване на тротоари и улици, част от парите отиват за обезщетения на пострадали. Това обаче не променя факта, че от общината не си вземат поука. Това е така, защото тези разходи са от общинския бюджет. Тоест от джоба на данъкоплатеца.

  • Как присъствието Ви в Общинския съвет би допринесло за разрешаването на тези проблеми?

„Спаси Хасково“ ще настоява в бюджета за 2025 г. да се заложат повече средства за подобряване и поддръжка на инфраструктурата. Имаме предложения за конкретни участъци, част от тях сме включили в нашата предизборна програма. Немалко дела водят граждани срещу вече печално известния „Параграф 4“ – Плана за новообразуване на имоти в няколко квартала на Хасково.

  • Засягате една наистина болна тема за много хасковлии. Как може общината да намали това напрежение?

Много от общините не прилагат Параграф 4 от Закона за собствеността и ползване на земеделските земи. Хасково е на второ място в държавата със земи по този параграф – около 8 000 декара площи. Община Хасково може да предприеме стъпки за отмяна на издадената преди няколко години Заповед на кмета, с която той прилага Параграф 4. Още повече, че този параграф не е задължителен. Бъдещият общински съвет трябва приоритетно да се заеме с решаването на този проблем. Това е тема, която ще е водеща за мен и „Спаси Хасково“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Back to top button