Избори 2024 - Предизборни публикации

Велина Недева: Нека не оставяме съдбата на нашия град в ръцете на случайността

Интервю с водача на листата на ППДБ за новите избори за общински съветници в Хасково на 23 юни

Велина Недева е инженер-химик. Завършила Математическа гимназия в Хасково. Притежава магистърска степен по „Публични финанси“. Работи в сферата на търговията, обича да работи за града и да се включва в благотворителни инициативи.

– Какви са Вашите приоритети в работата на бъдещия общински съвет в Хасково?

Живеем в много неприветлива градска среда. Продължавам да твърдя, че инфраструктурата на града е нещото, което причинява най-много неудобства на хората в града и спира възможностите за развитието му. Задръстванията, в които всеки гражданин губи много време ежедневно и за което общината е нямала воля да оправи толкова години.

Тази недостатъчно поддържана инфраструктура създава неудобства и на бизнеса, намалява шанса да се привлекат нови инвеститори в региона, от които нуждата е все по-очевидна. На бизнеса общината гледа само като на източник на средства или вносител на данъци. Дори и да не му помага особено, поне трябва да се опитва да не му пречи. Трябва да се облекчат различните процедури и да се съкратят сроковете за издаване на разрешителни. Какво се случи с електронната община, която трябва да е облекчение, както за самата администрация, така и за фирмите?

Друго мое предложение касае зелените зони в междублоковите пространства, които отдавна не са зелени и са пълни с паркирани коли. Много по-добре ще бъде да се оформят като паркинги. Това ще реши едновременно два проблема – осигуряване на паркоместа и оформяна на приятна градска среда.

От поддръжка и почистване не се нуждае само централната градска част, треви и бурени обхващат всички зони, а не всяка фирма има капацитета да коси и почиства районите извън собствените й площи. Недостатъчен е броят на контейнерите, които са поставени в индустриалните зони. Общината е своеобразен длъжник на съществуващите в града индустриални зони. Там липсва и инфраструктура, улиците са разбити, за тротоари да не говорим.

В една от сесиите на Общински съвет бях повдигнала темата за коритото на река Хасковска. В бюджета за 2024 година бяха заложени средства за поредна година за укрепване на корито в участък Запад. А какво се случва в източната част на коритото, което е пред погледа на много малка част от жителите на града? И до какво може да доведе лошото му състояние? Общинската администрация нехае.

– Вие вече бяхте в местния парламент, макар и за кратко. Какви впечатления натрупахте?

Видях, че има хора без мнение, такива, съгласяващи се с всичко, както и колеги, които не се притесняват да споделят публично това, което мислят.

При краткия ми престой в действащия местен парламент се убедих, че трябва да се работи много по-активно. Ролята на общинския съветник е да задава въпроси, да изисква отговори, да дава предложения и насоки за бъдеща работа.

Всички знаят, че съм човек, идващ от бизнеса, научен да цени ресурсите, с които разполага, както и да ги управлява рационално. Видях, че това не се случва в управлението на града. Привидно се извършват някакви козметични инвестиции, но това от което реално имат нужда хората живеещи в Хасково се пренебрегва. Имаме реална и неотложна нужда да работим за настоящето на града.

За мен Общинският съвет е мястото, на което се задава посоката и темпа на растеж на града. Там трябва да има само хора, решили да работят за развитието и успеха на своя град, борещи се да изкоренят порочните практики и осъзнаващи, че от тях зависи съдбата на всички избрали да живеят в своето Хасково.

– В коя сфера ще насочите повече от усилията си?

Сферите, които са приоритет за Хасково са инфраструктурата в целия град, по-облекчени условия за работа на бизнеса, подобряване на средата в кварталите, достъп до качествена и чиста вода на всички квартали и вилни зони, по-чист град и възстановяване на символа на града – тополите покрай реката.

– Какви проблеми споделят хората с Вас до тук в предизборната кампания? Кои от тях бихте искали да разрешите приоритетно и възможно ли е това ако няма подкрепа от останалите групи в местния парламент?

По време на предизборната кампания, хората от град Хасково споделиха проблемите с водоснабдяването, безработицата и липсата на добре платени работни места, трафикът и инфраструктурата, лошото състояние на улиците и недостатъчно алеи за велосипеди.

Гражданите споделят и за необходимостта от съвременни условия за обучение и повече културни събития и съоръжения, както и за липсата на модерни и добре поддържани спортни бази.

Постигането на тези цели ще бъде трудно без подкрепата на останалите групи в местния парламент, но не и невъзможно. За да успеем, ще е необходимо сътрудничество, с което можем да преодолеем предизвикателствата и да постигнем значителен напредък за жителите на Хасково.

– Остават броени дни до вота, какво бихте казали на хората, които още се колебаят дали да гласуват и за кого да дадат своя глас?

Има смисъл да се гласува. Особено, ако не ви е все едно какво се случва около вас. Призовавам всички да излязат и да гласуват.

Нека не оставяме съдбата на нашия град в ръцете на случайността или на тези, които не споделят нашите ценности и визия.

Всеки глас има значение. Гласувайте с мисъл за бъдещето на град Хасково, за нашите деца и за благополучието на всички ни.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button