Регион

Чакат първите гръцки и турски туристи след откриването на вила „Армира“

Обновената вила „Армира“ край Ивайловград беше тържествено открита снощи с възстановка, светлинно шоу и концерт на DEEP ZONE PROJECT.

Още в следващите няколко дни има заявка за посещение на 7 автобуса с гръцки и турски туристи, съобщи кметът Дияна Овчарова. Предстои популяризирането на дестинацията и поддържането на обекта.

„Това бижу носи сърце, дали защото е и в моя роден край, дали защото оставихте и Вашето сърце тук. Бижу, което Ви пожелавам да пазите и развивате. Емоцията, която всички изпитвате, не може да бъде скрита, тя личи в очите на всички Вас. Нека всички граждани и гости се насладят на това преживяване“, каза в обръщението си областният управител Гинка Райчева.

ВилаЛентата прерязаха Дияна Овчарова, Гинка Райчева и археологът на обекта Гергана Кабакчиева. Сред официалните лица беше доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

Първата копка по реставрацията на обекта беше извършена на 13 декември 2021 година. Обектът бе консервиран, реновиран, достроен и цялостно социализиран по проект за близо 8 милиона лева, като по-голямата част европейско финансиране.

ВилаОсвен дейности, свързани с експониране и социализиране на паметника на културата, проектът обхваща и осигуряване на атракциони около вила „Армира“. Един от тях е обновената водонапорна кула висока 28 метра – осветена, с външен асансьор, допълват от областната администрация.

Обособен е и интерактивен център, в който гостите ще могат да разгледат постоянна експозиция с артефакти, открити във вилата и района около нея.

ВилаВила „Армира” се намира на 4 км югозападно от Ивайловград и е един от най-интересните паметници от епохата на Римската империя по нашите земи.

През 1964 г. при строеж на язовир по поречието на река Армира са открити останки от римско селище от II-IV век. В очертанията на селището влиза жилищна сграда и много стопански помещения на площ от 40 декара.

Вилата е паметник на културата с национално значение. От 2014 г. е част от движението „100 национални туристически обекта“ на Българския туристически съюз и е в индикативната листа на паметниците на културното наследство на ЮНЕСКО.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button