Родители: В Димитровград раздават сокове с изтекъл срок на годност

Регион

Соковете с допълнителен стикер, снимка от ФейсбукРодители от Димитровград алармираха, че на децата в градините са раздадени сокове с изтекъл срок на годност. Вчера общината раздала в забавачките кутийки, на които бил залепен етикет „Най-добър до 17.12.2012“. Под него обаче имало печат с дата „17.08.2012“.

Разтревожените родители подали сигнал и в Агенцията по храните, които ще извършат проверка на случая.

Соковете са дарени от пловдивска фирма за празника на града 2 септември. Тогава са раздадени голяма част от тях, а останалите са подарени на децата от градините вчера. Имаме всички нужни документи, които от фирмата ни предоставиха и родителите не трябва да се притесняват, обясни пред Haskovo.info кметът Иво Димов.

Той предостави и писмото от фирмата дарител. Според тях соковете не са хранителен продукт в пълния смисъл на думата, а удължаването на срока е направено по правилата, след като в лабораторни условия е установено, че соковете са годни за по-дълъг период, още повече, че това не бил срок на годност, а срок, в който продуктът е най-добър. Производителят обяснява, че стандартно слага по-малък срок, за да стимулира продажбите, а хранителните качества не се губели и след това.

Никой няма право да удължава срока на годност по какъвто и да било начин, освен ако няма разрешение от Агенцията по храните, коментира пред Haskovo.info шефът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Христо Вълчанов. Сигналът за соковете при тях е подаден късно снощи от родители и днес предстои инспекторите да извършат проверка по случая.

Вижте писмото от фирмата производител

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.