Хасково

Модерен ангиограф ще спасява животи в Хасково, вкараха го с кран

АнгиографътМногопрофилната болница в Хасково се сдоби с модерен апарат за инвазивна кардиология. Днес ангиографът последно поколение беше докаран в лечебното заведение и вкарването му се оказа истинско предизвикателство. 

Апаратът е единствен в цялата област и струва 1 800 000 лева, които ще бъдат заплатени от собствения бюджет на здравното заведение в следващите 6 години. Предстои ангиографът да бъде монтиран до две седмици, а след това предстоят куп тестове и документи, за да започне на практика ползването му за пациентите.

АнгиографътЗа да може той да започне работа областната болница трябва да получи сертификат от Агенцията за ядрено регулиране. Следва проверка от РЗИ – Хасково, молба до Министерството на здравеопазването и сключване на договор със Здравната каса.

С модерното съоръжение в първите години ще работят само външни специалисти начело с д-р Валери Гелев, който завежда клиниката по инвазивна кардиология към „Пирогов“. Обучението на местните лекари ще отнеме поне 4 години, каза шефът на болницата д-р Славчо Близнаков.

Наличието на ангиографа в болницата ще спаси много човешки животи, категорични са лекарите. Чрез „катетър“ апаратът обхожда кръвоносните съдове и така дава представа за евентуални проблеми с тях и може да отпушва запушени вени и артерии.

АнгиографътТой е изключително необходим при инфаркти, където времето е от съществено значение, а досега пациентите се е налагало да бъдат транспортирани до Пловдив, Стара Загора, Кърджали или Ямбол.

За да бъде вкаран апаратът в болницата днес беше осигурен специален кран. Наложи се клоните на близките дървета да бъдат окастрени. За малко не пострадаха тръбите на парното. „Нямаше как да ползваме човешка сила, а болничният асансьор не може да издържи такава тежест. Основното тяло на апарата, което не може да се разглобява, тежи 1,2 тона.“, коментира представителят на фирмата – доставчик д-р Радостина Коларова.

Ангиографът Ангиографът
Ангиографът Ангиографът

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button