Хасково

Само четири общини с доброволни формирования, на практика не работят

Кръглата масаСамо в четири общини от областта има доброволни формирования за преодоляване на бедствия, пожари и извънредни ситуации. Това стана ясно на провелата се днес в Областна администрация кръгла маса на тема „В борба с природните стихии“. 

Общините са Хасково, Харманли, Свиленград и Маджарово. Причината за липсата на доброволни формирования в останалите 7 общини са две. Първо – наредбата на МС не е със задължителен характер и второ – не се отпускат достатъчно средства за тази дейност.

В Харманли например доброволното формирование се състои от 15 човека. То е създадено през 2009 година, но според кмета Михаил Лисков общината не е получила финансиране за тази си дейност досега.

„Каквото и да си говорим, става въпрос за пари. Много важен е въпросът със застраховането на доброволците, които отиват с риск за живота си в съответните ситуации“, коментира Лисков. Общините доколкото можеха финансираха и от собствения си бюджет. В Харманли издръжката на доброволното формирование е била от перо „Общинска охрана“, допълни градоначалникът.

Кръглата масаСпоред специалистите от Областна администрация Харманли не е получила средства до сега, тъй като създаването на доброволното формирование е било на границата на закриването на Министерството на извънредните ситуации в края на 2009 година и преминаването му под шапката на МВР.

Според заместник – кмета на Хасково Златимир Желев пък заплащането на труда на доброволците е много ниско и голяма част от хората търсят препитание в чужбина. Така, когато се налага по време на извънредна ситуация да бъдат повикани, доброволците не могат да се отзоват. Колко е точната ставката за час ангажираност обаче никой от специалистите не се нае да коментира.

С кръглата маса днес бе поставено началото на информационната кампанията на администрацията „В борба с природните стихии“, която областният управител Ирена Узунова представи пред участниците.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
12.09.2012 19:46 19:46

БЕШЕ СФОРМИРАНО ЗВЕНО ОТ ЧЕТИРИДЕСЕТ ЧОВЕКА,НО БИВШИЯ ЗАМ.КМЕТ ЗАДИГНА ПАРИТЕ ЗА ДРЕХИ И ОБОРУДВАНЕ И СИ ОСИГОРИ СРЕДСТВА ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ.УСПЯ ДА ВКАРА САМО ЕДИН СЪВЕТНИК.

Анонимен
Анонимен
13.09.2012 8:57 8:57

Кой тва бе, за Киро ли говориш? Той честен ч`вяк бил бе?

Back to top button