Хасково

В хасковските аптеки все още не се предлагат противогрипни ваксини

Ваксина, архивЗапочна срокът за поставяне на противогрипни ваксини за предстоящия сезон. От средата на септември до средата на ноември е най-подходящият период, обяви д-р Снежана Иванов от Регионалната здравна инспекция в Хасково.

Тази година се очакват три щама – старият „Калифорния“, който е така нареченият свински грип и новите „Виктория А“ и „Уисконсин Б“. Именно те ще бъдат застъпени в новите ваксини, които обаче все още не се намират по аптеките. Ако някъде се продават, то е по-скоро изключение, тъй като доставчиците още не ги предлагат, коментираха пред Haskovo.info фармацевти от областния град.

Ако все пак се сдобиете с ваксина и няма кой да ви я постави, това може да стане безплатно в Регионалната здравна инспекция, увериха от там.

Нещо тревожно няма в статистиката за заразните болести в област Хасково през миналия месец, успокояват инфекционистите. 88 са случаите на чревни инфекции през август, докато през юли броят им е бил 130. Малко са и случаите на салмонелоза и дезинтерия като между тях няма връзка.

През последните години се запазва относително еднакъв и броят на заболелите от пренасяните от кърлежи болести. През август случаите на марсилска треска са 18, а лаймска болест не е регистрирана.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button