Хасково

Десетокласниците в Хасковско са на 20-то място на НВО по БЕЛ

Учениците в Хасковска област са на 20 място сред 28-те региона на страната по резултата от националното външно оценяване по български език и литература, сочат данните на МОН.

Средният резултат на десетокласниците в областта е 44.42 точки, като първи са в София с 56.85 точки, а последни са в Разград с 40.40 точки. 31.56 точки е средният резултат на НВО по математика.

Постижението на хасковските ученици по БЕЛ е с 2.02 точки по-добро в сравнение с 2023 г. и с 0.98 точки по-слабо по математика.

НВОВ национален мащаб около 90% са десетокласниците, които успешно определят тема на текст, свързан с ежедневието, извличат информация и се ориентират в смисъла му, обобщават от министерството.

За експертите обаче е притеснителен фактът, че повече от половината ученици се затрудняват да определят мотив в изучен художествен текст, с който разполагат по време на изпита. При свободните отговори на литературните задачи се наблюдават неуместни употреби на думи поради непознаване на лексикалното им значение.

Около 90% от учениците работят по задачите със свободен отговор, като постижимостта на тези въпроси е средно около 60%.

НВОДесетокласниците се чувстват най-уверени при решаване на традиционни задачи, свързани с път, скорост и време и големина на ъгли в триъгълник. За разлика от предходната година около от 2/3 от учениците са се справили успешно и при задачи за разчитане, интерпретиране и оценяване на статистическа информация, представена с графики или с диаграми, отчитат от ведомството.

Само една четвърт от учениците обаче са се справили със задачи, насочени към финансова грамотност или свързани с конкретна практическа ситуация.

Първата задача с отворен отговор, отново описваща реална практическа ситуация, е решавана от малко над 1/3 от учениците, като постигнатият от тях среден брой точки е 4,4 от 20. Втората задача с отворен отговор е традиционна геометрична задача и е решавана от повече от половината ученици, като и с трите подусловия успешно са се справили само 8,42%, допълват от МОН.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Мария
Мария
26.06.2024 14:00 14:00

За всички е известно, че тези деца са от малцинствата, които дори не могат да говорят български език, камо ли да пишат. Всеизвестно е също, че тези деца са избутани от учителите, заради делегираните им бюджети Когато вземат книжки, същите тези ще започнат и да газят по улиците с коли, а учителите им трябва да разберат, че са техни съучастници.
Необяснимо остава желанието на учителите да протестират само и единствено за заплати, дори заплашват старта на учебната година, но не се сещат да поискат нормативни промени.

Стойчо и Кица Марчеви
Стойчо и Кица Марчеви
26.06.2024 15:29 15:29

Те и даскалките са тъпи,искат си рушветец за да ми пишат тройка.

Back to top button