Хасково

Болни изнемогват на големи опашки в хасковския ТЕЛК

За големи опашки в хасковския ТЕЛК сигнализираха читатели на Haskovo.info.

„Болни чакат в жегата по 4 – 5 часа на опашка, а приемането на документите спира в 12 часа. На следващия ден хората пак трябва да идват в 6:30 часа и да пазят ред“, се казва в сигнала.

Според чакащите това е пълно безобразие. Имало хора, които идвали от 80 км и пак не успявали да минат. Някои чакали по три дни в жегите. „Ние ако сме здрави няма да сме там“, недоволни са чакащите болни, които настояват за разкриването на второ гише за прием на документи.

От РЗИ обясниха, че ситуацията е такава от 21 юни с влизането в сила на промените в Правилника за устройството и организацията на органите на медицинска експертиза. С тях стартира разпределението на заявленията за ТЕЛК на случаен принцип.

ТЕЛКОчакванията са, че по този начин ще се съкрати срокът за произнасяне на комисиите. Решенията се издават и само по документи, като преглед ще се извършва в ограничен брой случаи при определени обстоятелства.

Служителите на РЗИ в Регионалната картотека за медицинска експертиза са затрупани с работа и приемат документи до обяд, за да могат след това да ги обработват. Средно на ден се приемали по 40 заявления. Обработката на едно досие отнемало 40 – 50 минути. Заради голямото натоварване от вчера една от служителките е подала молба за напускане.

ТЕЛКОтделно хората трябва да бъдат известени 3 месеца по-рано, че трябва да си подадат документи в ТЕЛК, което означавало, че месечно си пишели до 500 писма.

Системата е разработена от Информационно обслужване, като очакванията са скоро нещата да се успокоят и да вървят по-гладко. Работещите са преминали обучение. Хората, които имат електронен подпис могат да си сканират документите и да ги подадат от вкъщи, като имало единици такива случаи.

Според промените в правилника общият срок за обжалване от всички заинтересовани страни е 14 дни. При обжалване на решението на ТЕЛК, НЕЛК ще може да го отменя и връща за нова експертиза само веднъж, след което ще бъде задължена да се произнесе с решение. До сега възможността за връщане на експертизата от НЕЛК към ТЕЛК беше неограничена.

Наскоро от здравното министерство коментираха, че следят оптимизирането на системата, като вече била проведена работна среща с представители на Информационно обслужване и на Националната здравноинформационна система.

ТЕЛК

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button