Любопитно

„Късче от лятото“ с изложба и концерти в Димитровград

XI издание на „Късче от лятото“ ще се проведе от 1 до 31 юли в Димитровград, съобщават от общината.

Програмата ще бъде открита с изложба в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Изложбата „Краят“ като вдъхновение и илюстрации по романа на Атила Бартиш от департамент „Изящни изкуства“ в НБУ ще може да се види до края на месец юли. В откриването на изложбата ще участват доц. д-р Дамян Дамянов, ръководител на проекта, и доц. д-р Калина Христова, ръководител на Департамент „Изящни изкуства“ към НБУ.

Изложбата включва илюстрации на студентите от департамент „Изящни изкуства“ в НБУ: Гергана Димитрова, Евгения Стоицева, Йоанна Ласкова, Натали Цанова, Варти Маврева, Стелиян Костадинов, Елена Бориславова, Мария Милушева, Миладина Димитрова, Емануела Николова, Ралица Петрова, Валентина Антонова, Алиса Гюзелева, Елеонора Кирекчиева, Йолина Петрова, Никол Петрунова, Александър Лазарков.

„Краят“ е един роман на необикновените човешки съдби, на екстремните чувства, неподправената до грубост откровеност, горещата еротика, ярките характери, дръзкото поведение, кипящите страсти, роман на крайностите и предизвикателствата. През фотоувеличителя на фотографа.

Атила Бартиш е роден през 1968 г. в Търгу Муреш (Румъния). През 1984 г. семейството е лишено от румънско гражданство и се преселва в Будапеща. Автор е на „Разходката“ (роман, 1995, 2001), „Синкави пари“ (новели, 1998), „Покоят“ (роман, 2001, издаден и на български език в превод на Мартин Христов), „Лазарови апокрифи“ (2005) и др. Книгите му са преведени на много езици.

Последният му голям роман „Краят“ (2015) досега е издаден в Англия, Франция, Германия, Румъния, Македония. Постановка по романа се играе с голям успех в Театър „Радноти“, Будапеща от март 2023г.Емблематично призвание на Атила Бартиш е и фотографията. Негови фотоси се излагат в престижни галерии в Унгария и чужбина. Фотографските му книги и албуми се приемат с интерес от публиката. Атила Бартиш многократно е награждаван с най-престижни отличия: литературната награда „Атила Йожеф“ (2005), Рицарски орден за заслуги на Република Унгария (2006) и други. От 2017 г. е член на Академията за литература и изкуство „Сечени“.

На 4 юли от 20:00 ч. на Централната градска алея Акустично джаз трио със солист Мария Арнаудова ще зарадват димитровградчани с концерт. Специален гост на събитието ще бъде Даниел Николов – вокал.

На 10 юли от 20:00 ч. на Централната градска алея ще е концертът на Дейвид Дауър Трио и Елиът Фрост – Австралия и Англия.

На 11 юли „В приказния свят на джаза“ гостува в детска градина „Приказка“. Специални гости ще са Дейвид Дауър Трио.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button