Регион

6 археологически обекта в Хасковско чакат финансиране

6 археологически обекта в Хасковска област очакват средства по програмата на Министерството на културата за финансиране на теренни археологически проучвания и консервация.

Под ръководството на Филип Петрунов от Националния археологически институт с музей ще продължи изследването на средновековния град Лютица в община Ивайловград.

Екип на Ивайло Кънев от Националния исторически музей е заявил разкопки на късноантичната и средновековна крепост в местността Балък дере. Там усилията на археолозите ще бъдат насочени към допроучване на сграда и проследяване трасето на улицата към главния вход на крепостта.

„Злато и мед“ е проектът за теренни издирвания с цел локализиране на източници и данни за добив на метали в района на селата Изворово и Йерусалимово. Ръководител е Борислав Бориславов. В един от секторите на праисторическия обект при село Нова Надежда ще продължи работата на археолозите под ръководството на Крум Бъчваров.

Светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково продължава да бъде интерес за археолози, водени от Веселка Кацарова. Те ще работят по сграда, разположена северно от нимфеума. И този сезон късноантичната и средновековна крепост Букелон при село Маточина ще бъде проучвана от екип на Мариела Инкова.

Комисия в културното министерство ще определи кои от проектите ще бъдат финансирани, както и размера на отпуснатите средства.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Една българка
Една българка
01.07.2024 10:48 10:48

Лелееее голямо крадене ще пада.

Back to top button