Хасково

Хасковски аптеки се включиха в националния протест на фармацевтите

Аптеки в Хасковска област се включиха в днешния национален протест на фармацевтите срещу промените в Наредба 4.

Между 12:30 и 13 часа не се обслужваха рецепти по Здравната каса.

Промените в наредбата предвиждат изписването на всички лекарства на една рецепта, включително и на 100% реимбурсираните. От Касата ще отпускат една символична сума за рецептата с всички медикаменти, като нямаме право на надценка обясни Кирил Ванчев – магистър-фармацевт и управител на аптека в Хасково.

ПротестПланирано е отпадане на изписването на до 3 лекарства в една рецепта, като те вече ще са много повече. За една рецепта се изплащат по около 4 лв. без ДДС, като не е ясно как това ще става ако едно лекарство е изпълнено в една аптека, а второ – в друга.

Опасенията са, че много аптеки ще прекратят договора си със Здравната каса, а са възможни и дори фалити, опасяват се фармацевти. Това можело да доведе до невъзможност пациенти да получат лекарства.

ПротестНастояваме за преразглеждане и справедливо обсъждане на самата наредба. С протеста изказваме и несъгласието си срещу една свръхрегулация, която през последните години беше наложена върху аптеките, допълни Ванчев, който уточни, че днес група е започнала преговори със Здравната каса. Ако не се постигне разбирателство, протестите ще продължат, заканиха се фармацевтите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Минка
Минка
04.07.2024 15:57 15:57

Като не вие изгодно Закривай аптеката!Искате да печелите от всичко.Скъпи лекарства,ниско качество на лекарства та ,лошо обслужване особенно в Гален

Масово Българина купува лекарства от Турция, Гърция, Италия които са много по евтини .Защо там лекарствата са с високо качество. Любезни продавачки в Турция,а в Гален продавачките си говорят на чужд език.В Турция ти говорят на чист български ,а тук…….
Стига извиване на ръце.Намали заплатите на продавачките ,2000лв.заплата на една продавачка.

Ангелина
Ангелина
04.07.2024 21:41 21:41

За изпълнението на една рецепта от здравна каса им дават 5 лева.На ден минават около 2500 рецепти само в една средна аптека|4 гишета- на две смени .МАЛКО ли е.За богатите аптекари е малко………

Back to top button