Хасково

Строго секретно от 1951 г.: Химкомбинатът да произвежда мини и взривове

Строго секретноАзотноторовият завод в Димитровград да произвежда мини, резервни части и взривни материали за нуждите на Българската народна армия – това е записано в секретно решение на Политбюро на ЦК на БКП през 1951 година. Постановлението е част от 897-те тайни документа на политическото ръководство на БКП, които са дигитализирани и вече са достъпни за всеки.

Политбюро възлага на тогавашния министър на промишлеността Антон Югов в двумесечен срок да организира производството на противотанкови мини и съвместно с министъра на народната отбрана генерал-полковник Петър Панчевски да представи технологията за утвърждаване. На Югов се възлага да организира и производството на резервни части за танк Т-34 и за мотори В-2, пише още в документа.

Генерал-полковник Иван Михайлов е задължен да разработи мобилизационен план на АТЗ за производство на взривни материали, „като се укаже колко и какви видове и качества взривни материали трябва се произвеждат ежемесечно, начиная от първия ден на мобилизацията“.

На въпросното заседание Политбюро възлага на министъра на народната отбрана „да прикрие АТЗ Димитровград с още един артилерийски дивизион. За целта да се направи заявка до Съветското правителство за съответното количество оръдия“, се казва в протокола. Министрите на народната отбрана и на вътрешните работи се задължават да организират отбраната на АТЗ „не само по въздух, но и по суша, така, че още в мирно време завода да бъде прикрит по няколко рубежа на най-важните направления“.

Протоколът отпреди 61 години с гриф „строго секретно“ е само в 2 екземпляра. „Колекцията с протоколи и решения на Политбюро е един изключително важен източник за близката история на България. Днес, когато българите могат да  прочетат стенограмите на правителството буквално часове след приключване на заседанията на кабинета, е малко трудно да си представим, че вече две десетилетия протоколите на Политбюро са останали недостъпни, освен за малцината професионално изкушени историци, пише по повод публикуването на колекцията доц. д-р Мартин Иванов, председател на Държавна агенция „Архиви“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
20.09.2012 12:08 12:08

Браво на тогавашните управници,браво,мислели са и за производство и за народ.Асега някой задава ли си въпроса,ако гръмне на бат Митю химкомбината какво ще стане,Бокооо,Боко живота не е само лентички от м.ли и пляскане на Руснаците щото от вашите глупости народа яде хуя…

Гочо М. Гочев
Гочо М. Гочев
21.09.2012 0:29 0:29

Голямо откритие сте направили-като сте огласили този военно-временен мобилизационен план на Химкомбината в Димитровград. И материала е представен тенденциозно и в лоша светлина- с цел отново оплюване на бившата БКП- сякаш това решение на Политбюро е антинародно,а не свързано с националната ни сигурност.По начало подобни материали от поверителен и секретен характер са представлявали държавна тайна и не са били предназначени за простаци и предатели……..

Back to top button