Хасково

Редят се на опашки за по-високите пенсии в Хасково

Опашки се извиха преди обяд пред пощенските станции в Хасково, където се изплащат по-високите пенсии.

Парите ще се получават от 8 до 20 юли. Преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес. Пенсионерите получат новия размер на пенсиите си след осъвременяването с 11% от 1 юли.

Преизчисляването обхваща всички пенсионери с трудови пенсии, отпуснати до края на 2023 г. На пенсионерите, чиито пенсии се изплащат във фиксирания максимален размер от 3 400 лв., няма да се изплаща увеличеният действителен размер, тъй като и преди осъвременяването пенсиите им надхвърлят законово установения максимален размер.

От 1 юли новият минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст става 580,57 лева. Допълнително увеличение от 1 юли ще получат 675 000 пенсионери, които под формата на добавка към личната си пенсия получават част от пенсията на починалия си съпруг/съпруга. Пенсията на починалия, на чиято база се определя добавката, се осъвременява с 11%, но също така се повишава от 26,5 на 30 на сто частта от пенсията, която ще получава преживелият съпруг.

Увеличава се и размерът на социалната пенсия за старост – от 276,64 лв. на 307,07 лева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Пенсионер
Пенсионер
08.07.2024 16:47 16:47

Те пък едни пенсии!!!! И все пак Слава Богу, че ги има! Дай Боже всеки да дочака и доживее до пенсия но всички депутати да получават само колкото дават сега на нас!

Back to top button