Хасково

Д-р Калфов: Болните от туберкулоза се увеличават

Седмица на отворените вратиОт началото на годината до сега броят на болните от туберкулоза в областта е 54. Толкова са покосените от заболяването за цялата 2011 година. Увеличението е малко, но го има, коментира управителят на Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания д-р Веселин Калфов по повод стартиралата  днес Седмицата на отворените врати.

В рамките на инициативата до 29 септември в бившия Тубдиспансер в кв. Болярово ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза. Всеки ден от 8 до 17 часа всеки, който иска ще бъде консултиран без значение дали е здравноосигурен или не, коментира д-р Калфов. 

Целта на кампанията е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за безплатен достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот.

Седмица на отворените врати„Имаме разкрит и изнесен кабинет в дома за бежанци в Пъстрогор„, каза още управителят на специализираната болница. Той допълни, че се работи по осъществяването на идеята до края на седмицата да бъде разкрият кабинет в община Симеоновград. Там има огнища на туберкулоза, които медиците трудно обхващат. 

От началото на работния ден до обяд в Тубдиспансера бяха прегледани 18 човека. Сред тях бе и 77-годишният Стоян Ганчев от Хасково. Оказа се, че възрастният мъж има обострена хронична обструктивна белодробна болест и се налага да бъде приет за лечение.

По време на последната „Седмица на отворените врати“ през юни са били прегледани 186 човека като 160 от тях са били определени като рисковани. След проведените допълнителни изследвания само 3-ма са се оказали болни от туберкулоза. За 9 е било установена, че са с латентна форма на туберкулоза, т.е. скрита форма на болестта, при която има наличие на туберкулозни бактерии без да се е развило заболяването. На тях им е назначено профилактично лечение.

Седмица на отворените врати
Седмица на отворените врати

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button