Регион

Възстановиха дезинфекцията на границата с Турция

Дезинфекцията на влизащите в страната от Турция превозни средства е възстановена от днес заради усложнената епизоотична обстановка в съседната държава, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Решението е базирано на анализа на Центъра за оценка на риска по хранителната верига, който подчертава необходимостта от задължително въвеждане на тази мярка. Съгласно писменото становище на ЦОРХВ и издадената заповед за профилактична дезинфекция на граничните пунктове, дейността се извършва от служители на БАБХ.

ЦОРХВ сигнализира, че епизоотичната обстановка в Турция е неблагоприятна по отношение на заразни болести по животните и представлява потенциална опасност за България. Това дава обективно основание за пряк риск от пренос до нашата страна на вирусите на болести по животните, сред които „ШАП“, „Шарка по овцете и козите“, „Чума по дребните преживни животни, „Син език“, „Бруцелоза по говедата“, „Бруцелоза по овцете и козите“, „Африканска чума по свинете“ и др. Според данните, над 90% от епидемичните огнища са в населени места, разположени в непосредствена близост до границата на страната ни с Турция, допълват от агенцията.

Профилактичната дезинфекция е мярка за биосигурност от изключителна важност за България. Режимът е двустранен – от една страна за недопускане на заболяванията отвън, а от друга – да не се допуска разпространението им на нашата територия и тази на съседните страни.

Извършването на дейността от държавата е от национално значение, тъй като това е външна граница на Европейския съюз, от където се допускат превозните средства на територията на целия ЕС и държавният контрол по отношение на тази дейност ще бъде значително по-ефикасен и надежден, уточняват от БАБХ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button