Регион

Майчин език се учи само в две училища в Хасковска област

СОУ-то в КараманциСамо в две училища в Хасковска област се изучава майчин език тази учебна година. Това са школата в селата Силен и Караманци, съобщиха за Haskovo.info от регионалния образователен инспекторат.

В СОУ „Христо Ботев“ в Караманци има 250 деца, почти всички от турски произход. От тях 57 от тази година учат турски по два часа в седмицата.

„Според желанието на родителите турският език се изучава като свободно избираема подготовка, а за задължително избираемата подготовка по принцип наблягат на математиката, на българския език и на английския най-вече“, каза пред Haskovo.info директорът на училището Айхан Шабан.

Сега законът предвижда майчин език да се изучава според желанието на родителите. От ДПС обаче предлагат законови промени, които да въведат задължително изучаване. Това на практика означава, че в училището в Караманци всички деца ще учат турски, което ще увеличи разходите, а и натоварването на децата, защото тези часове ще бъдат допълнителни към досегашния учебен план.

По-голямата част от родителите смятат, че изучаването на майчин език в училище е полезно, не само, за да бъдат децата близо до корените си, а и защото дава по-добри шансове за реализация в бъдеще. Въпреки това не са съгласни това обучение да е задължително.

Видео Още по темата вижте във видео репортажа

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
selena miteva
selena miteva
27.09.2012 15:07 15:07

neka da bide 2 casa sedmicno,a da e zadiljitelen,ako e svobodno izbiraem ne se nablyaga vnimanie i nikoy ne iska,az sisto sim pedagog,i znam,edin cujd ezik da znaes kakvo nesto e v povece,a kato maycin turskoto naselenie v bilgariya neznae mayciniya si ezik neznae kak se pise i se govori

Пишещ правилно!
Пишещ правилно!
27.09.2012 15:44 15:44

В България ,истинските турци са много малко ,тук останаха българите мюсюлмани и простите турци които турция не иска. Разбира се и циганите ,те за съжаление са с промити мозъци и много необразовани. Майчиният език в България е един. Който има желание да учи друг да отива в друга Държава където се учи.

Селена ти не си Българка ,правиш се на преподавател но не си! И това си личи ,много сериозно от правописа ти!

В България и сред Българите има място за всички ,но не и такива които се натрапват на тоя изстрадал народ.

БОГ С НАМИ!

българка
българка
27.09.2012 16:06 16:06

Според мен трябва да се изучава само български език-дори и по повече часове. Те и сега трудно говорят на български. Дори и в междучасията пак трябва да говорят на български-т.е. майчиния. Ако искат да изучават друг език-турски, арабски, гръцки, румънски и т.н. да си плащат за уроци при учители извън учебния материал. Защо ще се плаща от държавата????

Генко Шикеров :)
Генко Шикеров :)
27.09.2012 16:48 16:48

Припомнете ми, моля в коя държава с немалко присъствие на български имигранти се изучава български език в училище?

Генко Шикеров :)
Генко Шикеров :)
27.09.2012 16:48 16:48

Добре, а ние как изискваме от съседите си българите, които живеят на тяхна територия да изучават майчиния си език. Сега тия дни се вдигаше шум за Западните Покрайнини. Малко е двулично това наше отношение. Трябва да има майчин език, но да е избираем. Официалният език в Републиката е български. Ако има толкова желаещи да изучават майчния си език те ще си го изберат.

Анонимен
Анонимен
27.09.2012 19:08 19:08

Да и българският народ от данъци ще плаща за неграмотно население. Та те не могат и изречение на български да построят. Тежко ни!

Анонимен
Анонимен
27.09.2012 19:33 19:33

Българин съм и смятам, че е добре всички деца в нашия район да учат турски или гръцки език. Така ще се улеснят контактите със съседите, а и ще отпадне едно подозрение, което обхваща хората, когато другите говорят нещо, а те не разбират. По същата логика децата от съседните на Сърбия и Румъния региони трябва да учат техните езици. Никой ли не е разбрал легендата за Вавилонската кула?

ххх
ххх
29.09.2012 15:52 15:52

Не си Българин повярвай ми!

Back to top button