Регион

Стамболово и Ивайловград двойкаджии при обществените поръчки

Стамболово, архивСтамболово е сред 20-те общини в страната, в които липсва ресурс от експерти за прилагане на Закона за обществените поръчки. Поради липса на достатъчно и компетентна администрация общински служители прибягват до буквално преписване на документации и всякакви други актове и документи по ЗОП и мултиплицират чужди грешки.

Такъв е случаят в Ивайловград, пише в междинния доклад до Еврокомисията по проблеми, свързани с прилагането на законодателството, уреждащо обществените поръчки. 

При възлагане на поръчките в Стамболово липсват механизми за ефективна превенция, насочена към предотвратяване на нарушения, продължава докладът. Стамболово заедно с Ивайловград е и в списъка на общините, където отсъства желание за отваряне към сътрудничество с неправителствения сектор. 

ърху дейността на общините Хасково, Димитровград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Тополовград и Харманли  е наложително трайното утвърждаване на ефективна система за гражданско наблюдение. Тя трябва да принуди общинските ръководства да прилагат принципите на публичност и прозрачност, се казва още в документа.

На този етап единствено предстоящите проверки от контролните органи на Европейската комисия и упражняването под различни форми на външен натиск биха подобрили работата на българските общини, които са най-големият възложител на обществени поръчки в България, гласят изводите.

От честните и прозрачни обществени поръчки зависи еврофинансирането на страната ни за следващия програмен период, подчертават авторите на доклада.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Стоилова
Стоилова
04.10.2012 9:44 9:44

Че как няма да е двойкаджия община Ивайловград- изгониха кадърните хора с опит и назначиха среднисти с ограничен коефициент на полезно действие. Възлагат изработването на проекти на външни консултантски фирми. Дори отчетите по проектите не можели да си подготвят, че са ги глобили 15 х. лева. Защо в общинския вестник, който издават, не пишат за провалите си…

krasiorocknroll
krasiorocknroll
14.10.2012 21:14 21:14

Стоилова,кажи ако обичаш всичките си имена за да знаем кой стои зад тази публикация!

Back to top button