Любопитно

Хасковската библиотека получи музикални албуми от внуците на Панчо Владигеров

Поредно ценно дарение от чужбина обогати фонда на отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

То е изпратено от дългогодишната дарителка Вайолет Пенева, която е бивш класически музикант и живее в градчето Халберщат край Берлин. Нeйният нов подарък за библиотеката включва луксозни издания и каталози на прочутите музеи „Орсе” и „Прадо”, албуми и календари с репродукции на картини на Ел Греко, Пиер-Огюст Реноар, Клод Моне и Хоакин Сорола, а също и DVD-та с две балетни постановки на Болшой театър – „Спящата красавица” и „Ромео и Жулиета” с легендарната примабалерина Наталия Безсмертнова, допълват от културната институция.

С пратката от Германия пристигнаха и музикални албуми, дарени неотдавна на библиотеката от внуците на големия композитор Панчо Владигеров – близнаците Александър и Константин Владигерови. Част от записите включват оркестрови творби на знаменития им дядо, от чието рождение през март се навършиха 125 г.

ДарениеПроизведенията на Панчо Владигеров са в изпълнение на Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на сина на композитора – Александър Владигеров. Ценна придобивка за отдел „Изкуство” е и албум с неговите популярни мюзикъли за деца „Веселите музиканти”, „Червената шапчица” и „Вълкът и седемте козлета”, в които участват известните актьори Тодор Колев, Коста Цонев, Николай Бинев, Ицхак Финци и др.

Братята – музиканти Александър и Константин Владигерови, които живеят и творят във Виена, изпращат като подарък и свои изпълнения и авторски композиции, включени в албумите „The Rag Waltz Time“ (2017) и „Magie” (2022). Върху два от дисковете има техни автографи и кратки посвещения : „С най-сърдечни пожелания за отдел „Изкуство” на Регионална библиотека – Хасково!” и „За Регионална библиотека – Хасково от домочадието Владигерово!”.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button