Регион

Частица от Светия кръст идва с литийно шествие в Свиленград

шествие, архивМощите на петима светци и частица от Светия кръст пристигат в понеделник в Свиленград. Паметното събитие е част от празничната програма на общината в чест на 100-годишнината от Балканската война и освобождението на града и се се осъществява със съдействието на Старозагорския митрополит Галактион.

Вградените в икона мощи на Свети Александър Невски, Света Великомъченица Екатерина, Свети Пантелеймон, Свети Харалампий и Свети Йоан Златоуст, както и икона с вградена частица от Светия кръст Господен, ще пристигнат от Шипченската Света обител „Рождество Христово“. Те ще влязат в града с литийно шествие, водено от митрополит Галактион, който ще отслужи вечерно богослужение. Литийното шествие ще премине от стария мост на река Марица до храм „Света Троица“, където светините ще бъдат изложени за поклонение до 7 октомври.

Тогава ще бъде отслужена и тържествена литургия. През идната седмица всеки християнин може да се поклони пред чудодейните мощи и да получи благословение.

През 2010 година през Свиленград преминаха частици от мощите на други двама светци – Свети Игнатий Старозагорски и Свети Прокопий Варненски. Тогава стотици християни се докоснаха до чудотворните реликви и се помолиха за здраве и благоденствие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button