Хасково

Хасковски пожарникари и доброволци спасяват села в цялата страна – ВИДЕО

Хасковски пожарникари и доброволци участват през последните дни в гасенето на стихията в цялата страна, след като преди това повече от седмица се налагаше да идва помощ в региона от други области.

Инспекторът от хасковската пожарна Веселин Бекяров се включи в гасенето на големите пожари в страната от въздуха на борда на един от двата чешки хеликоптера „Блек Хоук“. Другият е „Белла“ и е на чешката полиция.

Хасковлията е част от механизма на гражданска защита на Европейския съюз. На 16 юли той беше изпратен на мисия – предварително предислоциране в гръцкия град Солун. Неговата позиция в българския модул за наземно гасене на горски пожари е офицер за връзка.

ПожарПредвид обстановката в България обаче мисията на модула беше прекратена и пожарникарите изпратени в Пловдив. „Там станах част от екипа за Host nation support и бях прикрепен като офицер за връзка към чехите, които са с два хеликоптера тук, като аз летя с „Блек Хоук“, разказа пред Haskovo.info Бекяров.

Вчера на връщане от гасенето на пожара край Беклемето екипажът забелязал пожара край Скутарево и се насочил натам. „Огънят влизаше вече в първите къщи и затова незабавно се включихме. За щастие взимахме вода от близката река и успяхме да спасим селото“, описа критичната ситуация хасковлията. От въздуха са успели да спасят и оранжериите на село Рогош и други постройки.

Пожар„Екипът, с който работя са страхотни професионалисти – чехи и словаци. Самият хеликоптер е на частна словашка фирма, но е нает от чехите да помагат при пожари“, обясни Бекяров.

Хасковският пожарникар участва още в посрещането и координацията на испанците, чиито самолети носят по 6 тона вода. За сравнение „Блек Хоук“ носи около 2.7 тона.

Междувременно други хасковски пожарникари се включиха в гасенето на големия пожар край ямболското село Воден. Доброволците от формированията на Тополовград и Свиленград традиционно помагат на огнеборците в региона и страната.

ПожарДоброволците от новия Спасителен Клуб за Бъдеще Хасково се включиха в борбата с пожара в село Отец Паисиево.

ПожарТе обявиха дарителска сметка за закупуването на още специализирана екипировка ранцеви пожарогасители, тупалки, резачки, мотопомпи и шлангове:

IBAN: BG67UNCR70001523100818
BIC: UNCRBGSF
Титуляр: ФОНДАЦИЯ ЛАЗАР РАДКОВ
Основание: ДАРЕНИЕ ЗА ДФ

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ЕКС ченге
ЕКС ченге
22.07.2024 13:24 13:24

Браво МЪЖКИ женски…

Back to top button