Любопитно

Възраждат тракийски традиции на Шарапаните край Баните

ШарапанитеВъзстановка на древни тракийски обичаи и съвременен празник за хората от Минерални бани и околните села събра стотици край Шарапаните. Програмата с аткракции е организирана от общината и е кръстена „Виното на Сабазий – Загрей„.

Програмата започна с кърваво ритуално жертвоприношение. Смисълът бил да се направи връзка между хората, живели по тези земи в миналото и бъдещето. Според изтичането на кръвта върху скалите бяха направени гадания за бъдещето. Линиите от изтичащата кръв на жертвения овен показаха, че Минерални бани скоро ще възвърне славата си на курорт от първа величина, съобщиха от кметската администрация.

Набраното от лозовите масиви грозде стана център на тържествата. То беше ритуално смачкано в шарапаните. Смята се, че точно това е била ролята на древнотракийските скални образувания в миналото.

 Шарапаните Шарапаните 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button