Регион

Освободиха 8 сухоземни костенурки, отглеждани в клетка в Узунджово

8 сухоземни костенурки са освободени в естествената им среда при съвместна акция на полицията и Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково.

Спасителната операция е проведена след самосезиране на екоинспекцията от получена информация за вероятно незаконно улавяне и притежаване на сухоземни костенурки.

В края на миналата седмица при проверката на място, в двора на частен имот в хасковското село Узунджово, са открити в заключена клетка 8 сухоземни костенурки. Те са иззети и пуснати на свобода в природата при подходящи за тях условия.

Държаните на затворено и в нетипична за тях среда сухоземни костенурки много често получават необратими травми, които след това ги правят непригодни за живот в природата. Най-често се износват ноктите на крайниците им, защото са се придвижвали по твърда настилка, корубата изтънява в резултат на приемането на неподходяща храна и редица други увреждания, от които костенурките страдат, допълват от РИОСВ.

Съгласно българското законодателство сухоземните костенурки са защитени на територията на цялата страна. Забранени са всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи, притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри.

И двата вида сухоземни костенурки – шипобедрена и шипоопашата, срещащи се на територията на страната, са световно застрашени видове, чието унищожаване или повреждане е престъпление по Наказателния кодекс. Който унищожи или повреди изключително ценни единични и невъзстановими земни и скални образувания, пещери, екземпляри от европейски или световно застрашени диви растения и животни, обявени за защитени, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба от 200 до 2 000 лева, както и с обществено порицание.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button