Хасково

Димитровград и Стамболово против ВиК асоциацията в Област Хасково

Областна администрация беше домакин на срещатаДимитровград и Стамболово не подкрепят окрупняването на дейностите по водоснабдяване в Хасковска област. Изискването на Европа, за да финансира сектора, е във всеки регион да има само един ВиК оператор и да се изготвят регионални планове.

За целта областният управител Ирена Узунова свика работна среща на представителите на общините и ВиК дружествата в региона, на която присъства и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев.

Становището за консолидация в сектора не се подкрепя от местните власти в Димитровград и Стамболово, които имат собствени ВиК дружества и са притеснени за бъдещата работа на ВиК асоциацията. Най-неприятната последица от окрупняването ще бъде вдигане на цената на водата, която сега е по-ниска отколкото в Хасково.

Минерални бани пък имат още по-тежък проблем. Общината разполага само с повърхностни водни източници, това лято в  4 села имаше криза във водоснабдяването. За да имаме достатъчно количества вода, трябват сериозни инвестиции, каза общинският кмет Мюмюн Инкендер.

Международен консорциум с лидер френска компания разработва регионалните генерални планове за ВиК в Хасковска област. Те трябва  да очертаят реалното състояние на водния сектор. Целта е да се улесни и опрости процесът на планиране, да се направи прогноза за развитието на сектора и осигуряване на добро качество на ВиК услугите. Планът за Димитровград ще бъде готов още до 19 октомври,  за Стамболово до средата на ноември, и за Хасково – до 20 декември. След това са планирани обсъждания  съвместно с общините, а окончателното приемане ще стане от национален експертен съвет през 2013 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Георги Христов
Георги Христов
01.10.2012 20:43 20:43

И от Харманли вече няколко години се води война с ВИК Хасково – за отделяне в собствено общинско ВИК в града- но няма резултат !!!

петко
петко
01.10.2012 22:19 22:19

да приканим президента да снеме доверието и покровителството си от управителя на ВиК хасковои да постани да не бъде подновен мандата му за управител които изтича в началото на октомври . Този управител взе достатъчно от нас нека го изпратим в „благодарност“ и „дълбока признателност“ , да продължи да работи в едноличниата си фирма която управляваше паралелно до края на 2011г. , като се захване с нещо което разбира като био- тор и производство на лешов червей.

ПЕТКО СТОЙЧЕВ
ПЕТКО СТОЙЧЕВ
02.10.2012 15:18 15:18

ТОЗИ МРЪСНИК ТРЯБВА ДА СЕ МАХНЕ,КРАДЛЮ А СЛУЖИТЕЛИТЕ МУ СА БЕЗ ЗАПЛАТИ!!!!!

Back to top button