Регион

Водосвет и казан с фасул за Св. Пантелеймон в Димитровград

Водосвет ще бъде отслужен около 11:30 часа за празника на Св. Пантелеймон в параклиса, носещ името на светеца в квартал „Славянски“ в Димитровград.

На миряните ще бъде раздаден и казан с фасул. Основоположник на храма, който се помещава в бивш трафопост, е д-р Сираков.

Храмов празник има и параклисът в двора на МБАЛ – Хасково.

ЦъркваБългарската православна църква чества Свети Великомъченик Пантелеймон, Светите Седмочисленици и Успение на Свети Климент, архиепископ Охридски.

Св. Пантелеймон е живял в Никомидия през III век. Син е на сенатора Евстрогий. Учил е при знаменития лекар Ефросин. След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството. Св. Пантелеймон бил убит през 305 г. по времето на император Максимилиян след жестоки мъчения. Вместо кръв от тялото му потекло мляко.

Имен ден празнуват Пантeлей и неговите производни, както и тези, носещи имена, производни от прилагателното добър: Добри, Добрин, Добра.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Гошо Тарабата
Гошо Тарабата
27.07.2024 11:44 11:44

Град носещ името на най-кръвожадния комунистически сатрап, град-сбирщина от потомци на амнистирани криминални престъпници, град с ,,Божи “ Трафопост………..Град на Мечти !!!!!!!!

Back to top button