Хасково

17 новозаболели от хепатит в Хасковско, глоба за отказ от ваксина

17 нови случая на хепатит са регистрирани от началото на годината в Хасковска област, съобщи директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ д-р Снежана Иванова.

През миналата година новозаболелите са били 38. Годишно в света от хепатит се разболяват 2.2 милиона души, а починалите са 1.3 милиона. Всяка минута двама души умират от чернодробни заболявания, свързани с хепатит и усложненията от него.

Сред симптомите са тежест и болки в дясното подребрие, липса на апетит, гадене, повръщане, диария, пожълтяване на кожата и очите, потъмняване на урината, повишена температура.

От 1992 г. ваксинирането срещу Хепатит В е задължително, а срещу хепатит А е препоръчително. От 429 новородени през първите 6 месеца на годината в региона, има едно дете, на което ваксината не е поставена заради отказ на родителите му. Те са санкционирани от РЗИ. Глобата за първо нарушение е 50 лева.

ПресконференцияВ аптеките се продава комбинирана ваксина срещу Хепатит А и В. Тя е модерна и надеждна, като от началото на годината са поставили ваксина на трима желаещи. Общопрактикуващият лекар д-р Николай Николов предупреди, че имунитетът, който се придобива не е доживотен и е хубаво на около 20 г. хората да се изследват за количеството на антителата и при нужда да се поставя бустерна доза.

За да се предпазим от Хепатит А и Е трябва да се спазва лична хигиена, а за Хепатит В, С и D да се избягват безразборните сексуални контакти, като се използват и презервативи, нужен е и контрол над медицинските дейности, който се осъществява от РЗИ.

Заради сходните пътища на предаване на заразата се препоръчва и изследване за ХИВ.

Д-р Милица Митева от МБАЛ – Хасково обясни, че Хепатит В се лекува, но не се излекува напълно, за Хепатит С има лечение, което дава резултат след няколко седмици.

Директорът на РЗИ – Хасково д-р Станимира Тананова посочи, че за борбата с хепатитите е нужна профилактика и превенция. Както Haskovo.info писа, във връзка със Световния ден за борба с хепатита – 28 юли, в Хасково се провеждат безплатни изследвания.

РЗИ с безплатни бързи тестове за хепатит в Хасково

Бързите тестове за вирусни хепатити В и С се правят в сградата на РЗИ до общината от 29 юли до 2 август от 9 до 15 часа. Резултатите са готови за около 15 минути.

На 1 август от 9:30 до 14:30 ч. на площад „Свобода“ в мобилния кабинет на РЗИ ще се извършва безплатно изследване за вирусни хепатити В и С с бързи имунохроматографски тестове.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button