Хасково

Откриват националните тържества за 100 години от Балканската война в Хасковско

връх Шейновец, архивОткриването на националните тържества по повод 100 годишнината от Балканската война започват днес от Хасковска област.

От 10:00 часа на централния площад в град Любимец ще се състои поднасяне на венци на мраморна плоча с имената на загиналите граждани от Любимец по време на войните. Два часа по-късно на връх „Шейновец“ започва церемонията по тържествено поднасяне на венци на паметника. Заупокойна молитва ще отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Галактион. На паметника ще може да се види и възстановка на събитията от 5 октомври 1912г.

На централния площад в град Свиленград от 15:00 часа ще бъде тържествено открит флаговия пилон, издигнат в чест на 100 годишнината от освобождението на града.

В 17:00 часа в Харманли ще бъде открит мемориал с паметна плоча на загиналите в Балканската война воини от града. Час по-късно в Културния център ще се проведе Среща-разговор с потомци на участници в Балканската война / Стефан Чернев, внук на полк. Стефан Шопов – участвал в превземането на Одрин – Културен център, конферентна зала.

От 18.30 часа в Регионалния исторически музей в Хасково ще бъде открита изложбата „100 години от Балканската война, 10-ти пехотен родопски полк и хасковският регион във войната“. В същия час на площад „Свобода“ започва концерта на Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част. В негово изпълнение за първи път от 90 години ще прозвучи Маршът на 10-ти Родопски пехотен полк. С празнична програма ще се включи и Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ при Тракийско дружество – Хасково.

От 20:30 часа е началото на тържествената заря-проверка за загиналите за свободата на Отечеството ни с блокове на Националната гвардейска рота, военно-сухопътни, военно-морски и военно-въздушни сили на Република България и ученически блок от Хасково. Тържествената вечерна проверка ще бъде приета от министъра на отбраната Аню Ангелов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
някой си
някой си
04.10.2012 17:41 17:41

Колкото са повече тьржествата в една дьржава,толкова е по-бедствено положението на народа в нея.Казали са го умни хора и важи напьлно за Булгаристан.

Back to top button