Хасково

Заря за годишнината от Балканската война, ученичка припадна от вълнение

ЧестваниятаТържествената заря-проверка в памет на загиналите за свободата на България постави финала на деня, изпълнен с чествания по повод 100-годишнината от Балканската война. В тържеството на централния площад Хасково участваха Националната гвардейска рота, военно-сухопътни, военно-морски и военно-въздушни сили и ученици.

Обикновено думите, които се казват на такива чествания са напомпани с тържественост, каза в словото си директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Затова той се върна 100 години назад и разказа историята, поставяйки се на мястото на онези 650 000 българи и техните майки, жени и деца, които с тревога са очаквали какво ще се случи с тях. „Хиляди младежи подправяха кръщелните си свидетелства, за да излъжат, че са на 18 години и проявиха изключителна храброст през 5-месецната борба.“, каза още Божидар Димитров.

Честванията„Всеки от нас се чувства горд българин, потомък на бойците от Х Родопски пехотен полк. Това е нашето настояще – настояще на горди българи“, каза пред хасковлии и гостите на града областният управител Ирена Узунова. Тя отправи поглед в бъдещето с надеждата, че града ни ще е център на тържествата догодина, когато ще се чества 100-годишнината от превземането на Одринската крепост.

Узунова допълни още, че до тогава ще бъде възстановен паметника на Х Родопски полк. Затова тази вечер за първи път от 90 години прозвуча Маршът на 10-ти Родопски пехотен полк, изпълнен от Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част. Министърът на отбраната Аню Ангелов призова българите да се гордеят със своята армия и да не забравят подвига на боците, загинали по време на Балканската война. Президентът Росен Плевнелиев изпрати поздравителен адрес.

ЧестваниятаВ честването тази вечер бе включени ученици от хасковската езикова гимназия. От вълнение и напрежение една от десетокласничките в строя припадна. Близо половин час след инцидента военният лекар успя да стабилизира ученичката, която се върна в строя с гордо вдигната глава.

Празникът на пл. Свобода завърши със заря

По-рано днес на историческия връх Шейновец край Свиленград бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към воините, дали живота си за България. Там бе представена и възстановка на битката, дала началото на победните действия в Балканската война. В 7 часа сутринта на 5 октомври българските войници превземат върха, който тогава е носел името Курт кале. Така те прекъсват и намиращата се там телефонна връзка с Одрин, чрез която в Турция получават сведения за действията на българската армия. 

Чествания днес имаше в Любимец, Свиленград и Харманли.

ВидеоВижте видео репортаж от честването на връх Шейновец

 

Честванията
Честванията
Честванията
Честванията
Честванията
Честванията
Честванията
Честванията
Честванията
Честванията
Честванията
Честванията

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Милена
Милена
05.10.2012 10:13 10:13

В това честване, не трябва ли да се включат и гражданите!… Или си го правят управниците, за да се снимат и после да показват снимките!
Мисля, че много родители биха завели децата си на събитие като това, в което е участвала и националната гвардейска рота… САМО ТРЯБВАШЕ НЯКОЙ ДА ГО ОБЯВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

гражданин
гражданин
05.10.2012 12:22 12:22

Беше обявено в хасковските сайтове. Имаше граждани, но повечето не знаеха как да се държат и вместо да гледат и слушат, просто си говореха и да се чуди човек защо бяха дошли.

Back to top button