Хасково

Чумата по животните е на 10 км от границата, започна дезинфекция

В България няма огнища на чума по дребните преживни животни, но най-близките такива в Гърция са на 10 км от границата, съобщи директорът на областната дирекция по безопасност на храните в Хасково д-р Георги Илиев на заседание на областната епизоотична комисия.

То беше свикано от областния управител Мехмед Атаман във връзка с влошената епизоотична обстановка в Гърция и Румъния.

Дезинфекция на всички влизащи в страната коли започна от днес по граничните пунктове. Засега на ГКПП „Капитан Петко войвода“ тя е безплатна, за разлика от ГКПП „Капитан Андреево“, където има 4 лева държавна такса. Пътуващи обаче се оплакват, че дават по 7 лева, защото плащанията са по банка.

ДезинфекцияЗаболяването се разпространява чрез пряк контакт или инвентар. Изключителен риск крие предвижването на животни и затова трябва да се правят кръвни проби, категорични са от Агенцията по храните.

В тази връзка, сред мерките, които бяха обсъдени от членовете на Областната епизоотична комисия, е да се извършва придвижване на дребни преживни животни за клане или за доотглеждане, включително и на използване на мъжки разплодни животни през случната кампания, само след извършен клиничен преглед.

ДезинфекцияИзвършените лабораторни изследвания за наличието на вируса чума по дребните преживни животни трябва да са с отрицателен резултат. Проби не е задължително да се вземат при придвижването на дребните преживни животни на един и същи собственик между регистрирани негови животновъдни обекти, както и при придвижване между регистрирани животновъдни обекти в рамките на едно населено място.

Началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ д-р Христо Тодоров призова стопаните да спазват всички мерки за биосигурност. Той уточни, че заболяването по дребните преживни животни не e опасно за човека, но нанася сериозни икономически загуби за стопанствата.

Мехмед Атаман издаде заповед, съдържаща предприемане на превантивни мерки, която ще се сведе за изпълнение и до общинските епизоотични комисии в Хасковска област.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
06.08.2024 9:59 9:59

Много ми е интересно
Как тази Чума се разпространява от Автомобилите които пътуват по магистралите при температура над 40’С

Back to top button